Ústí n. L. – Plní sen svému otci. Na podzim byly jeho domovem Teplice, ve středu už pomohl brankou popravit Italy a dnes ho spolu s týmem čeká klíčový souboj.
Až se ve 20:45 rozhoří bitva mladých Čechů proti Dánům, bude fandit spousta fanoušků po celé republice. V Chabařovicích se však budou držet palce speciálně Michaelovi Lüftnerovi, místnímu rodákovi. Odchovanec Teplic to přes Slávii dotáhl až na EURO „Lvíčat“, a po mládežnických reprezentacích tak nyní zažívá opravdu vrcholnou akci, navíc s bouřlivou podporou českých fanoušků, kteří tvoří v Tychy našim mladíkům takřka domácí prostředí.
PLNÍ SEN SVÉMU OTCI
„Táta ho odmalička k fotbalu vedl, věnoval tomu spoustu času, a měl sen, že to Michael někam dotáhne,“ vzpomíná Petr Lüftner, další slavný Ústečák a jeho bratranec. „Už v dorostu byl vidět a do mládežnických reprezentací byl povoláván právě odsud,“ dodává. Ve svých vzpomínkách zabrousí i k raritě, kdy mu otec vytvořil webové stránky v době, kdy se talent Michaela začínal výrazněji hlásit o slovo.
Sen svému tatínkovi splnil nejen tím, jak daleko se dostal, ale také přestupem do pražské Slávie. „Rodina fandí Slávii, já jsem také slávista a když běhal v Edenu po hřišti dres s mým příjmením, byla to paráda. V Chabařovicích v hospodě byla i oslava po letošním titulu, Michael přivezl ukázat medaili,“ objasňuje Petr Lüftner, jenž se se svým příbuzným nedávno potkal. „Nevídáme se často, ale vždy si máme co říct. Když hrál za Teplice, do Chabařovic dojížděl, z Prahy už to ale nebylo tak časté, teď bude bydlet v Kodani,“ dodává.
Kariéra chabařovického rodáka nabrala letos závratné tempo. V sezóně 2012/2013 si ho tehdejší trenér Ščasný vytáhl do teplického áčka, v říjnu 2012 mu dal proti Hradci první ligovou příležitost, navíc hned v základní sestavě.
PARÁDNÍ ROK
Svými výkony ale zaujal především letos na podzim, v zimě po něm sáhla Slávia, odkud v létě zamířil do dánské Kodaně. Je tak možná trošku symbolické, že se dnes večer postaví právě proti Dánům. Ještě krásnější by bylo, kdyby si podobný gólový kousek jako s Italy schoval i na dnešní představení.
„Snad se z Kodaně dostane ještě dál. Je možná trošku škoda, že se přestup neřešil později, třeba by se po tom gólu ozval taky Juventus,“ přidává v narážce na humbuk kolem Patrika Schicka s úsměvem hrdý bratranec.
HRDÁ RODINA
Přestup do Kodaně se zrodil po pouhém půl roce ve Slávii, s níž však dokázal vyhrát titul. Rodina si tak jeho angažmá v milovaném klubu příliš neužila, přesto mu Kodaň přejí. „Doma samozřejmě měli ze zahraničního angažmá radost. Pro tátu je jeho kariéra splněním snu a je strašně hrdý. Celá rodina mu drží palce a přejeme mu hodně štěstí,“ zakončuje Petr Lüftner.
Štěstí by se Čechům hodilo i dnes večer. K postupu do semifinále potřebují Lvíčata porazit Dány co největším rozdílem. Pokud Češi uspějí, zahrají si o medaile, a kdo ví, zda neproběhne v Chabařovicích další medailová ukázka.