Teprve osmnáctiletý mladík byl součástí základní jedenáctky české reprezentace neslyšících na šampionátu ve Wroclavi a přestože Češi skončili na turnaji poslední, sympaťák z Ústí nad Labem si ho náramně užil.

NEJMLADŠÍ TÝM NA TURNAJI

„Byl to obrovský zážitek a velká zkušenost," netají Petr Málek. Češi měli na turnaji nejmladší tým, některým hráčům nebylo ještě ani patnáct let.

„Jeli jsme hlavně sbírat zkušenosti. Základna neslyšících u nás není velká, zatímco v Česku máme pět klubů, třeba v Turecku jich je devadesát," vysvětluje rodák z Ústí nad Labem.

Nebylo proto divu, že česká reprezentace hrála v konkurenci nejlepších evropských týmů druhé housle. „Dostávali jsme výprasky, 1:7, 0:6 a podobně. Šlo hlavně o to připravit se na olympiádu neslyšících, která se koná za dva roky v Argentině," říká Málek.

Na reprezentačního trenéra prý udělal dojem. „Počítají se mnou i na další akce, přitom jsem se do té doby zúčastnil jen čtyř soustředění. I přes prohry jsem si to užil a rád bych poděkoval spoluhráčům i členům realizačního týmu. Parta byla super."

Češi se na šampionátu utkali s Ruskem, Tureckem a Německem. „Byla to parádní zkušenost. Přímo na místě nás podporovali dokonce i fanoušci z Česka. Úrovní bych to přirovnal k zápasům krajského přeboru mužů, hrálo se hodně tvrdě a také rychlostně to bylo jiné než v okresní soutěži," povídá mladík ze Svádova, jehož tým nakonec prohrál i souboj o sedmé místo s Ukrajinou.

NASTUPUJE S NASLOUCHÁTKEM

Zatímco se Svádovem v létě slavil postup do krajské 1.B třídy, na evropském šampionátu se neprosadil. „Žádný gól jsem nedal, hrál jsem levého beka. Nejvíce mě to ale baví v záloze, protože se tam více běhá," povídá s nadšením v hlase.

Při hře nastupuje se speciálním naslouchátkem, zvláštní pozor si ale dávat nemusí. „Jen při hlavičkách se musím trochu hlídat a trefovat míč druhou stranou. Někteří spoluhráči neslyší vůbec, ti to mají horší," přiznává.

Přestože má handicap, na hřišti to poznat není. V okresní soutěži nastupoval i za muže Svádova. „Nejprve jsem hrál za dorost, poté za B tým a teď bych měl hrát i za áčko v krajské 1.B třídě. Kluci si ze mě dělají legrácky, že jsem reprezentant," usmívá se Málek.

S fotbalem přitom začal až před čtyřmi lety. Do té doby hrál florbal za Florbal Ústí a dokonce nakoukl i do reprezentace neslyšících, se kterou odehrál Czech Open. Nyní se ale naplno věnuje fotbalu a také kuželkám, které hraje za Sokol Ústí.

„Fotbal mám ale nejradši," přitakává a zasní se: „Dostat se tak na olympiádu do Argentiny, to by byl splněný sen," uvědomuje si.

Jeho vzorem je Portugalec Cristiano Ronaldo, v zemi fotbalem zaslíbené by ale mohl narazit spíše na hvězdného Lionela Messiho. „Rozhodně bych se setkání s ním nebránil," směje se sympaťák z Ústí nad Labem. A co musí pro účast na olympiádě udělat?

„Musím na sobě tvrdě makat, trénovat a absolvovat reprezentační kempy. Snad to klapne," doufá. Držte mu palce. Petr Málek si to zaslouží.