A není divu. Ústecký Slovan se v rámci přípravy na novou prvoligovou sezonu poprvé v historii utká s účastníkem KHL. Do krajské metropole přijedou hráči Amuru Chabarovsk, tedy týmu, ve kterém zanechal výraznou stopu i český reprezentant Jakub Petružálek.

Česká a slovenská stopa

Mistr loňské extraligové sezony s Litvínovem ale není jediným Čechem, který prošel kádrem Amuru. Dříve za něj hráli například Jan Platil, Martin Růžička či Petr Vrána. Ze Slováků Kukumberg, Lašák nebo bývalý ústecký útočník Rastislav Špirko.

„Když nám trenéři řekli, že budeme hrát s Chabarovskem, chvíli jsem si myslel, že si dělají legraci," říká s úsměvem útočník Slovanu David Tůma. „Samozřejmě je to pro nás zpestření, alespoň zjistíme, jaký je rozdíl mezi první ligou a KHL. I když oni asi nenastoupí v kompletní sestavě, uvidíme."

Na ústecký led mohou teoreticky v dresu soupeře naskočit i Češi Jan Kolář s Tomášem Zohornou či Slovák Michel Miklík. Ti všichni budou dres Amuru oblékat v nadcházející sezoně.

Berou to jako součást přípravy

„Pro nás, hráče i diváky, je to samozřejmě zpestření, proti takovému týmu nehrajete každý den. Na druhou stranu ale budeme stále v přípravě, kluci budou trénovat dvoufázově, budou v zátěži. Připravovat se na to budeme jako na každý jiný zápas, nepřikládáme tomu žádný důraz," má jasno trenér Slovanu Miroslav Mach.

Zároveň ale přiznává, že má z konfrontace určité obavy. „Přece jen je to mužstvo z KHL, doufám, že nedostaneme nějakou dardu," směje se trenér. „Budeme se chtít ukázat, snad nebudeme jen páté kolo u vozu," dodává forvard Slovanu.