Jestli proti Vsetínu proměnila kladenská garda skoro všechno, do čeho plácla, tak zápas proti Severočechům byl pravým opakem. Už v úvodní sedmiminutové sekvenci si parta kouče Macha musela připadat jako na kolotoči, šance střídala šanci. Jenže Přikryl trefil tyčku a neuspěli ani další. Miroslav Mach tak využil první reklamní pauzy, aby hostující partě připomínající partu krasobruslařů zopakoval základní lekce hokeje.

Pomohlo to.

Rytíři už nedominovali tolik, jasné šance pominuly a spíše se začaly objevovat na straně hostů chytře spoléhajících na protiútoky. Brankář Cikánek měl po dvou třetinách jen sedm zákroků (Soukup 30!), ale většinou šlo o velké šance. Skóre se ovšem přece jen změnilo na kladenské straně, když nenápadnou ránu Machače brankář hostů nečekaně propustil.

Ve třetím dějství už Ústí obraz své hry podle očekávání rozbalilo v širším plátně a vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Rozhodující tah štětcem přibarvil ex-kladenský Gengel po objetí Cikánkovy klece.

Chybělo ještě jedenáct minut, ale Rytířům už se planetou pohnout  jako s proti Kadani nepovedlo a rozhodlo teprve prodloužení. V něm měl obrovskou možnost P. Hořava, ale druhý gól ve dvou zápasech bombou zblízka nedal. Povedlo se to až v přesilovce ex-ústeckému Tůmovi po bleskové dorážce přesilovkové bomby Šticha.

"Měli jsme štěstí, že nám zachytal Kuba Soukup. Kdyby to po dvou třetinách bylo sedm osm nula, asi by nikdo nic neřekl. Dali jsme ale náhodného góla, hra se otočila a mohli jsme urvat i víc. Ale za předvedený výkon jsme rádi za bod," mínil hostujíc kouč Miroslav Mach. 

Pavel Patera souhlasil s tím, že Kladno mělo po dvou třetinách vést výrazněji. Už ale nesouhlasil s tím, že také Ústí mělo vyložené šance. "Celkově musím kluky pochválit, hra vypadala dvě třetiny velmi dobře. Žádné ústecké šance jsem tam neviděl. Za dvě třetiny měli čtyři střely na bránu a jestli je tohle špatný výkon? Nám se to líbilo!" řekl jasně Patera.

Žehral spíš na produktivitu. "Byli jsme lehkovážní v zakončení, za stavu 1:0 jsme zkoušeli přihrávky do prázdné branky. A to se nesmí stávat. Jenže se stalo a Ústí nás spravedlivě potrestalo. Druhý bod jsme získali zaslouženě, byli jsme lepším týmem."

Rytíři Kladno – Slovan Ústí n/L 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:0 – 1:0). Branky a nahrávky: 33. Machač, 63. Tůma (Štich, Přikryl) – 49. Gengel. Rozhodčí: Luczków, Obadal – Votrubec, Doležal. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Střely na branku: 45:20. Diváků: 2021.

Kladno: Cikánek – Lenďák, Kehar, Štich, Zelingr, Hořava, Matula – Svedlund, Přikryl, Strnad – Lorraine, Kaut, Zikmund – Tůma, Machač, Kloz – Kružík, Kubík, Redlich. ​

 Ústí: Soukup - Bernad, Husák, Macek, Vaněk, M. Zdvořáček, Hes – Smolka, Roubík, Melka – Dufek, Vrdlovec, D. Merta – Flynn, L. Volf, Gengel – Markulinec, Severa, Mical.