Je to neuvěřitelné, ale v sobotu 13. srpna se v Dolní Poustevně na Děčínsku uskuteční jubilejní 25. ročník nejstaršího českého letního rockového festivalu Čtverec.

Akce se přitom ihned po 1. ročníku stala kultovní. Během čtvrtstoletí se párkrát stěhovala, měnila organizátory i hudební styly. Zažila změnu režimu a také generační výměnu posluchačů. Loni ji dokonce spláchla povodeň – a přesto je tu dál.

Na samotné začátky, historii i letošní ročník jsme se zeptali organizátorů Čtverce 2011. Konkrétně Radka Sádovského, kytaristy legendární české heavymetalové kapely Krleš.

První ročník festivalu se odehrál už v roce 1986. Je to už tak dávno – kdo na něm tehdy vystupoval?
Na prvním Čtverci hrály skupiny Hejvy, Baron Byron a Motorband.

Který rok byl pro fesťák nejlepší – a který úplně nejhorší? Jaké největší hvězdy koncert nabídl?
Nedá se asi říct, který ročník kdy byl nejlepší. Ale vrcholem asi byly Čtverce těsně před „odstěhováním“ do České Lípy. S ročníky 2003 – 2008 ovšem nemáme nic společného, tudíž si ani netroufám k nim vyjadřovat…

A pro vás – kdy bylo nejhůř?
Pro nás byl rozhodně nejhorším ročníkem loňský rok, kdy nás spláchla povodeň. A to taková, že nám nedovolila akci vůbec uskutečnit.

Vraťme se teď ale ještě k hvězdám festivalu, ano?
Z České republiky na Čtverci v minulosti hráli v podstatě všichni, co tu něco znamenali či znamenají. Namátkou třeba Kabát, Arakain, Vitacit, Krucipüsk, Žlutý pes, Vladimír Mišík a spousty dalších. Taky zde vystoupilo několik zahraničních kapel, ze kterých bych vypíchl zejména Alien Ant Farm (USA). Ti jsou za velkou louží stále úspěšní.

Po několika organizačních i místních přesunech festivalu opět vládne „původní sestava“. Co jste si pro nás na víkend připravili?
Upřesnil bych to, z úplně původních zůstal pouze Honza Engler. Po loňském průšvihu s povodní musíme být letos více při zemi, abychom neprohlubovali finanční ztrátu z roku 2010 a zároveň udrželi cenu vstupenek na nejnižší možné výši.

A je to možné?
Možné? Je to životně důležité v dnešní záplavě nejrůznějších rockfestů - a při finanční situaci potencionálních návštěvníků. Letos se můžeme těšit na osmnáct kapel na dvou pódiích, mimo jiné na Krucipüsk, výborné Kiss Revival, Krleš a „moravský Kabát“ Traktor. Ale pozor – nejedná se o revival!

Pamatuju si, jak před léty na Čtverci hráli Krucipüsk, tehdy ještě neznámí Liberečáci. Stejně tak si pamatuju ze Čtverce i začátky Kabátů. Je vůbec dnes reálné jejich vystoupení na takovéto akci?
Vystoupení Kabátů je zcela mimo možnosti současného Čtverce. No ale snad se situace v budoucnu zlepší.

Co myslíte, jakým směrem se bude ubírat rockfest Čtverec a jakým známé hudební festivaly v Čechách?
Osobně si myslím, že spousta hudebních festivalů letos skončí. Jako aktivní muzikant vidím, jak za poslední dva roky rapidně klesá návštěvnost absolutní většiny festivalů napříč spektrem jejich velikostí.

A Čtverec? Co bude s ním?
Ten se – pokud tedy přežije – bude ubírat směrem, udaným už v roce 2009. A určitě i cestou spolupráce s hudební scénou ze sousedního Německa. Převládat tedy bude rock a heavy metal – a vždy bychom chtěli jako zpestření alespoň jeden revival.

Chcete dál spolupracovat s Německem a je to logické – vždyť je „za bukem“. Které kapely zvete letos?
Ze sousedního Německa přijedou skupiny Zeitgeist ze Sebnitz, zahrají i black metaloví Allein unter Menschen nebo drážďanské punk rockové trio Don Promillo.

Důležitým faktorem festivalu je místo, kde se odehrává. V drtivé většině názvů akcí se místopisné určení objevuje, Čtverec není výjimkou. Přiblížíte nám místo konání?
Čtverec je myslivecká střelnice a výletiště s restaurací uprostřed lesa u Dolní Poustevny. Samo místo má kouzlo neopakovatelnosti…

Tak proč jste pak odešli pryč?
No právě… Ukázalo se, že přestěhovat festival na místo s lepší dopravní infrastrukturou – a blíž k větším městům – byla tehdy naivní pitomost. Doufáme tedy, že magie místa zapracuje a Čtverec se vrátí na pozici, která mu jako nejstaršímu rockfestu v naší republice patří.