Etnostánky s cizokrajnými jídly či víny, workshopy nejen tance, pohádky pro děti a především pestrá muzika z celého světa.

To vše a mnohé navíc bude nabízet návštěvníkům v sobotu od pravého poledne do noci festival Barevná planeta 2011. Multietnická hudebně – divadelní akce, která je zde proto, aby cizincům v Česku bylo dobře s námi a nám s nimi.

Aby nám byli blíž

„Náš festival zkrátka podporuje integraci cizinců v ČR a představuje cizince žijící u nás,“ shrnul Jan Kubíček z ústecké Poradny pro integraci, která Barevnou planetu od počátku v Ústí pořádá. A které festival v ústeckých ulicích ke spokojenosti všech hezky roste „pod rukama“.

„Naším cílem je přitáhnout lidi do ulic a ukázat jim, že cizinci, kteří žijí mezi námi, nejsou hrozbou. Že jsou to lidé jako všichni ostatní. Chtějí se začlenit do české společnosti a žít tu plnohodnotný život, chodit do práce, vychovávat své děti. Festival chce hudbou, tancem, ukázkami kulturních odlišností a uměleckých i gastronomických specialit navodit přátelskou atmosféru a vzájemně nás sblížit,“ vysvětlil Jan Kubíček, koordinátor festivalu.

Více v rozhovoru s ním.

Co letos nabídne Planeta zajímavého ve srovnání s loňským 11. ročníkem festivalu? Třeba i něco, co zde ještě nikdy nebylo?
Tradičně i letos bude řada míst žít Barevnou planetou, poprvé se ale začne již v pátek – divadly. Opět budeme spolupracovat s ústeckým Severočeským divadlem opery a baletu, které odehraje úspěšné a oceněné představení Cikánské kořeny/í pod širým nebem v Předlicích.
Také se připojilo ústecké Činoherní studio, které představí v pátek také od 20.00 hodin inscenaci NordOst s omezeným počtem návštěvníků 120 a vstupem zdarma. Jeho inscenace připomene teroristický útok Čečenců 23. října 2002 na moskevské muzikálové divadlo, hrají v ní Nataša Gáčová, Zuzana Onufráková a Marta Vítů.
Druhý den, v sobotu 10. září, už bude hlavní program Planety klasicky na Lidickém i Mírovém náměstí, v atriu ústeckého magistrátu i v divadle – tedy v centru Ústí opět zdarma. V Severočeském divadle opery a baletu je možné navštívit ve foyer výstavu portrétů umělců, kteří působí v divadle, Činoherní studio bude mít den otevřených dveří a zároveň odehraje představení Lakomá Barka. Na hlavním pódiu na Mírovém náměstí pak také představí Severočeské divadlo ukázky ze svého baletu Gajané.

Stánky, vína…

Stánky cizinců se po roce vrátí na Lidické náměstí?
Vrátí – a bude jich oproti loňsku určitě víc. Slíbit mohu ochutnávky exotických jídel i vín, workshopy, bude tu opět „africká vesnice“…
Stánky tu budou egyptské, kubánské (s doutníky), nepálské, vyroste tu mongolská jurta, otevře čajovna, z Panamy nabídnou stánky doplňky. Měla by toho tam být spousta, doufám, že bude hezky a že přijedou všichni.

Na Lidickém náměstí zahraje i skupina Korjen. Řeknete o ní více?
To je formace Bosňačky, Slovenky a tuším Polky: hrají hudbu podobnou Draga Bandě, písně Balkánu, Ukrajiny…

Těším se na…

Na co se na malé scéně na Lidickém náměstí asi nejvíc těšíte?
Mně se líbí, že to pódium je živé a pestré, komunikativní. Že se tu odehrávají workshopy, že tu Afričané i české tanečnice orientálního tance „slezou“ z pódia a učí lidi. Budou tu třeba Sharka, ale nejen ona – představí se i kroužky ústeckého Domu dětí a mládeže. Těšit se můžete od cizinců třeba i na pletení copánků nebo barmský tanec. Novinkou je workshop vázání indického sárí, ukázka tradičního vietnamského tance či představení ukrajinských lidových písní a obřadů.

Hurá na Pub Animals

A z rockovější či taneční muziky?
Z ní bych rád vyzdvihl skvělé Pub Animals, kteří na Lidickém náměstí vystoupí v sobotu ve finále – od 20.00 hodin. Co k nim říct? Konečně pořádné české reggae v Ústí!

Zaměřeno na děti

A další novinky? Povídejte…
Nové jsou některé ústecké kluby, které se zapojily, nová jsou divadélka, navíc jsme dost významně posílili program pro děti.
Zaměřili jsem se letos ještě víc na atrium, aby si to tam užily a měly – jako dospělí díky workshopům a koncertům – program Barevné planety 2011 akční. Zkusí si tedy nejen lezeckou stěnu, ale také skákací hrad, nafukovací skluzavku a další zábavu. Divadlo Krabice Teplice tu zahraje arabskou pohádku, přibudou další atrakce.
Lákadlem bude speciální dětská novinářská soutěž o ceny, vyhodnotíme výtvarnou soutěž Úsměv pro cizince, které se minulý školní rok zúčastnily desítky dětí z ústeckých škol.

Kdo ještě publikum nadchne?
To je dost individuální, předností Barevné planet je všehochuť, pestrost. Vystoupí třeba v Čechách žijící Brazilky Rio Dance Show, které na Planetě ještě nikdy nevystupovaly, česko–jemenští Al Yaman vystoupí v kompletní sestavě, večer přibudou i kluby. Poslechové koncerty a party jsou na více místech, koncerty jen v Circusu a v Činoherním studiu. Tam je Koza na útesu i úplně nový projekt Bitumen Beat, výborná propracovaná hudba kterou – dejte na mě – do roka uvidíme a uslyšíme všude!

Odvázat se, pobavit

Hlavní moto festivalu Barevná planeta 2011 tu už dnes zaznělo – chce nám přiblížit cizince i jejich kulturu a naopak. Snažíte se ale nabídnout ještě něco jiného?
Určitě – na Planetě si třeba každý může vyzkoušet a ochutnat to zajímavé, co bude k mání. Odvázat se, pobavit se tu podle sebe, užít si to! A to i díky tomu, že je tu zábava dostupná pro každého. Vstup na festival i na jednotlivé atrakce je totiž zcela zdarma. Takže teď už jen to pěkné počasí…