Původem arménský výtvarník od roku 1992 žije v České republice. V letech 1994 – 2002 bydlel v Ústí nad Labem, mimo toto období se usadil v Praze.

Momentálně vystavujete v teplickém Jazz Clubu. Jak k této spolupráci došlo a na co konkrétně se mohou návštěvníci těšit?
Nabídku vystavovat v Jazz Clubu v Teplicích jsem dostal od zdejšího malíře Pavla Kremla. Spolu vystavujeme na skupinových výstavách sdružení LUGHNASADH.Ty výstavy jsou na různých místech. Letos to bylo MUZEUM ČESKEHO KRASU v Berouně. Před několika lety byla tato výstava i v Regionálním muzeu v Teplicích.

Jste původem Armén, proč jste přesídlil do České republiky?
Jsem původem Armén, ale vždy jsem hodně cestoval. Je to dlouhá historie, budu se snažit odpovědět krátce. Moji rodiče navštívili Prahu jako turisté v roce 1962. Náhodou se seznámili s příjemnou rodinou. Vyměnili si adresy a ze začátku si psali dopisy, Potom jsme delší dobu neměli žádné informace. Až v roce 1989 jsme dostali z Prahy pozvánku na svatbu, ale na ní jsme nemohli vycestovat. S touto pozvánkou jsem přijel do Prahy v roce 1992 a našel kamaráda. A už jsem tady zůstal.

Vím, že jste delší dobu bydlel v Ústí nad Labem. Jaké máte vzpomínky na toto město?
Od roku 1994 do roku 2002 jsem i s rodinou žil v Ústí nad Labem. Mám na toto město jenom krásné vzpomínky. V roce 1997 se v Ústi narodil můj syn David. Máme tam kamarády. Udržujeme spolu kontakt, občas se setkáme osobně.

Prozraďte nám více o své tvorbě.
Většina obrazů jsou figurativní abstrakce, ale dělám i tematické obrazy, třeba zátiší, zvířata, nebo portréty. V poslední době tvořím i sochy z bronzu.

Kde hledáte inspiraci, mátě nějaké vzory?
Hledám inspiraci v mojí rodině, Můj otec je také akademický malíř, při studiích a začátcích tvorby mně inspiroval právě on. Teď zase moje krásná manželka a dvě děti.

Co chystáte v nejbližším období?
Na příští rok opět skupinovou výstavu LUGHNASADH, pro změnu v muzeu v Jílovém. Se Sdružením malířů budeme mít také několik výstav.

Hovik Muradian, narozen v Yerevanu 2.11.1964STUDIUM
1976-1980 Dokončil Výtvarnou školu Jacoba Kojoina, Oddělení Malby v Yerevanu.
1980-1984 Dokončil Sřední školu P.Terlemeziana Oddělení Malby v Yerevanu
CENY
1998-Francie, bronzová medaile Winner of a salon
1999-Francie, zlatá medaile, Winner of a salon
2004-1. cena umělce Plastique de la Rochelle (Francie)
2004-1. cena Libr ´art Libramont (Belgie)