Například ve srovnání s minulým rokem se dostali na přibližně šedesát procent. Na pestrosti programu to prý ale návštěvníci nepoznají. Spíš na tom, že některé atrakce již nebudou zdarma, či za symbolickou cenu.

Jako puzzle

„Ze začátku to vypadalo mizerně, byl to boj. Ani teď nejsem schopen říci, kolik peněz máme, stále se to mění. Financování je jako puzzle, někteří partneři teprve rozhodnou, kolik nám přispějí. Hodně nám pomáhá i solidarita partnerů nebo spolupracovníků, kteří se vzdali nároku na odměnu nebo poplatku za služby," děkoval organizátor Barevné planety Jan Kubíček.

Jaké změny kvůli nedostatku peněz festival čekají? Tři propojená náměstí naplněná atrakcemi zůstanou. Na Lidickém bude spousta stánků s ochutnávkami, v atriu magistrátu atrakce pro děti, na Mírovém náměstí muzika. Letos zahraje víc českých kapel než v minulých letech. Zapojí se méně ústeckých klubů.

Co je ale nejpodstatnější změnou, jsou začátky programu. „Koncerty nezačnou ve dvanáct, ale až ve čtrnáct hodin. Od třinácti hodin začíná produkce v kinostanu a reprodukovaná muzika od dýdžejů," popsal další z organizátorů Martin Nosek.

16 let tradice

Koncerty budou u Hraničáře nebo také na Střekovském nábřeží u kontejneru, kde začne program v patnáct hodin a skončí v osmnáct v podvečer. „Když vás omezuje rozpočet, je obvykle nejméně bolestivé odsunout začátek akce. Po tu dobu nemusíte nic platit," vysvětlil Martin Nosek.

Barevnou planetu coby multikulturní a multietnický festival pořádá jako hlavní organizátor Poradna pro integraci. Festival už má svou šestnáctiletou tradici. Patří mezi takzvané akce kulturního kalendáře, na které přispívá město Ústí nad Labem z rozpočtové kapitoly na kulturu.

Letos na uspořádání festivalu město přispělo celkem 130 tisíci korunami, ačkoliv poradna původně žádala o 216 tisíc korun.

Z nahlédnutí do seznamu akcí kalendáře vyplývá, že město podpořilo například PechaKucha Night v Ústí 15 tisíci, Jarní rej seniorů pořádaný Svazem tělesně postižených 7 tisíci korun, případně Ústecký dětský sbor na akci Zpíváme pro Tebe 35 tisíci.