Koncertní recitál. Tak pojmenoval zpěvák, autor písniček a zručný klavírista David Deyl své aktuální turné po Česku. Důležité vystoupení své úspěšné kariéry.

Nově jej na scéně divadel doprovází fenomenální ústecký hudebník Václav Krahulík (klavír), Petr Šťastný (nylonová kytara) a také smyčcové UNIQUE trio pod vedením Šimona Marka. Vstupenky na pátek do Máchova divadla stojí 390 a 340 korun, publikum se již může těšit na písničky ve světovém stylu classical crossover.

Právě v něm Deyl, absolvent ústecké univerzity, točil s teplickou Severočeskou filharmonií své předposlední výborné album „V ozvěnách" (2014). Svěží novinkou je pak Deylovo nové vánoční album, jehož čas v obchodech nedávno přišel.

POP VERSUS CROSSOVER

Abychom nechali fanynky a fanoušky nahlédnout do světa hudby Deylovy, před vystoupením v Litoměřicích Deník zajímalo: „Která písnička z CD V ozvěnách" vám, Davide, dala nejvíce práce?"
Takto to nejde říci. Celé album, natočené se Severočeskou filharmonií Teplice, vznikalo trochu jinak než běžná alba. Něco jiného bylo natočit mou popovou píseň, jako třeba byly hity Počítám, Akorát nebo Teď hned, a něco dost jiného smíchat třeba píseň V ozvěnách nebo Mít tě blíž, kde potřebuje mít prostor jak můj hlas, tak orchestr, velké smyčce. I komplexně bylo toto album náročnější než desky předchozí.

Kdo nejvíc vaši desku V ozvěnách docenil? Přišlo nějaké ocenění i od tisku?
Docenili ji moji fanoušci a pak já osobně. Žánru classical crossover se teď hodně věnuju, chci se ho už držet, ne experimentovat. Od kritiky nebo od někoho z médií za album žádnou cenu nemám, ale za píseň V ozvěnách jsem dostal Slavíka. Ale za celé album už ne. Ale podařilo se mi s filharmonií udělat album, jaká se u nás moc netočí, jsou tu výjimečná.

Kolik recitálů má vaše album V ozvěnách za sebou?
Jsou jich desítky, ale jde o vystoupení; s recitály jezdím jen krátce. Ale s tímto albem jsem dělal spíš vystoupení než koncerty.

S jakými nástroji vás v Litoměřicích uslyšíme?
Doprovází mě piano, smyčcové trio skládající se z houslí, violy, violoncella, nylonové kytary a akustické kytary. Stejný koncert ale neuvidí Teplice, to bude vánoční koncert s orchestrem v plné parádě. Bude to vyvrcholení mojí sezony.

V písni Přísahám z desky V ozvěnách mi na úvod trochu zníte jako Karel Gott. Souhlasíte?
(rozpačitě) To mi ještě nikdo neřekl, takže jsem překvapený. Možná na začátku v té kantiléně, ten styl techniky… On Karel Gott má klasické vzdělání na konzervatoři a to se přetransformovává do popu, takže jde o styl techniky. Navíc každej jsme originál a Mistr je nedosažitelnej. Navíc moje barva hlasu je úplně jiná. V žánru classical crossover je důležité dobře technicky zpívat, pojmout to trochu sofistikovaně.

JUGI, XINDL, JANA…

Co pro vás znamenají texty Xindla X, Jany Rolincové, bubeníka Jugiho z UDG…?
A ještě Magdaleny Drsové, na tu nesmíme zapomínat. Napsala mi třeba Mít tě blíž nebo Přísahám. Jsou to textaři, kteří mi napíšou příběh, jaký jim řeknu. Dostanou má slova „svahilsky" a podle nich mi přesně napíšou text; jejich slova jsou v symbióze s mojí hudbou. Když písničku komponuju, na někoho nebo na něco myslím, a je super, že to oni dotáhnou do finále. Taky u nich oceňuju, že zachovávají samohlásky, souhlásky a rytmičnost těch frází na 99,99 %, jak to mám vymyšlený. Umí najít taková slova, aby přesně sedla na moji hudbu.

Rozhovorů jsme udělali spolu řadu, ale nikdy jsme se nebavili o politice. Nebudeme ani teď, když už znají USA svého nového prezidenta?
O mně už je známé, že se o politiku moc nezajímám, i když samozřejmě vím, co se děje. Jen prostě svůj čas radši věnuju hudbě než politice. Ale když se mě na Óčku ptali, jestli Clintonová nebo Trump, měl jsem v tom celkem jasno, odpověděl jsem Trump.