V Galerii Oko to není jeho první výstava. Po cestách do USA, Vietnamu, Indie, Kuby, Brazílie, Keni či Nové Guineje nyní zamířil do jihovýchodní Asie. Jak na vernisáži podotkl galerista Zděnek Fišer, chcete-li ušetřit čas, je lepší se autora neptat ve kterých zemích byl, ale ve kterých ještě nebyl.

Na osmdesáti fotografiích se Miroslav Habr prezentuje záběry přírody, pamětihodností i obyvatel Myanmaru, Kambodži a Laosu. Kolekce se výrazněji neodlišuje od předchozí tvorby. Autor přirozeně těží z atraktivity prostředí i ochoty místních obyvatel vycvičených turisty nechat se bez problémů fotografovat.

INDIVIDUÁLNÍ TURISTIKA

Díky individuální turistice má však možnost bližšího kontaktu s lidmi i luxus v podobě dostatku času na volbu nejlepšího úhlu a světla záběru, což je mnohdy ono téměř nepostihnutelné „cosi", co odlišuje vystavené obrazy od masové turistické fotografie.

A to je sympatické, protože Miroslav Habr, kromě poctivé fotografie prosté výstřelků a experimentů ani vyšší ambice snad ani nemá.

Výstavu mohou zájemci zhlédnout v ústecké Galerii Oko ve Veleslavínově ulici každý všední den až do 19. června tohoto roku.

Bohumil Kotas