Organizátor akce Filip Koryta, jenž právě v Hraničáři v listopadu minulého roku v kvalifikaci na mistrovství České republiky ve slam poetry zvítězil, říká, že tento ojedinělý žánr kombinuje prvky poezie a divadla.

Filipe, co si mají nezasvěcení představit pod pojmem slam poetry?
Nejjednodušší verze je ta, že jde o soutěž v recitaci básniček. Často se o slamu také mluví jako o uměleckém žánru kombinujícím prvky poezie a divadla. Primárně totiž jde o interpretaci autorského textu, čímž se dostáváme k tomu, že slamer, tedy ten, co dělá slam, se nezbytně musí prezentovat vlastním materiálem. Text musí být natolik sugestivní, aby vzbudil co největší ohlas v publiku, jež je jediným porotcem. O osudu večera tedy rozhodují samotní diváci.

Kultovní akrobaté Losers se vracejí překvapit Ústí.
En.dru: Když někdo udělá chybu, ostatní mu hned pomohou

Jak jste se ke slam poetry dostal?
Tak dlouho mi okolí tvrdilo, že bych měl dělat slam poetry, aniž bych tušil, oč jde, až jsem si řekl, že bych konečně mohl zjistit, do čeho mě moji blízcí i neblízcí tlačí. Zkusil jsem to, vytvořil první texty, no a na první pohled, poslech a omak jsem se zamiloval. Dá se říci, že teď bez toho nemůžu už žít.

Co musí člověk udělat, aby se stal slamerem?
Myslím si, že bohatě stačí touha něco sdělit, vyjádřit se, a to na jakékoli téma. Následně se ozvete někomu z organizátorů, protože kdo hledá, tak najde, a pak už to jde samo. Záleží pochopitelně a přirozeně na tom, pokud se osvědčíte.

Na koho se tedy můžeme v Ústí těšit?
Ústecká soupiska bude opravdu pestrá, kromě mě (Dr. Filipitch) vystoupí několikanásobný finalista MČR Pavel Oškrkaný nebo průkopník nonverbálního slamu Pan Václav. Chybět nebude ani ženský objev posledních měsíců Ladislava Fuksová, která v Ústí studovala, dvojnásobný mistr ČR ve slam poetry Rimmer a místní reprezentanti Kuba Kadeřábek a Kryštof Vitner. Rozhodně je tedy o co a o koho stát!

Povedený masopust v Brné
FOTO, VIDEO: Masopust je plný emocí, říká filmařka Alena Krejčová