Takový byl v sobotu odpoledne i večer 8. Fírfest, tradiční ústecký festiválek. Hostil ho horní areál ústeckého Letního kina. Pořadatelé opět mysleli i na nejmenší, měli skákací hrad, slušnou nabídku barevných zmrzlin a pro jejich rodiče alko či nealko plus pěkně velké voňavé klobásky.

JISTOTY SEVERU ČECH

Přiznávám bez mučení, úvodní dvě kapely jsem letos propásl. Přišel jsem o místní Real Incident i zasloužilé ústecké rockery Starou škola, vícenásobné vítěze ústeckého Zlatého slavíka.

Vít Štefl a spol. přitom letos slaví 33. výročí, k tomu si i příznivcům založili sérii rockových koncertů Hudební setkání Vítka Štefla. Na ně si zvou kapely místní i přespolní, mistr kytary tu dělá hudební semináře, snaží se.

Jen o tři roky méně letos slaví teplická heavy metalová kapela Motorband, se kterou kdysi zpíval i Kamil Střihavka. V kapele okolo kytaristy a autora Libora Máči Matejčíka, kde ještě loni zpíval Pepa Šutara, je nový zpěvák. Není špatný, slušně jede, bylo to finále jak se patří.

Obě kapely jsou jistoty severu Čech, mají se čím chlubit. Starou školu jsem propásl, ale Deník s ní chystá rozhovor, napůl aktuální, napůl nostalgické vzpomínání. S Real Incident, i ti na akci zaskakovali, jsem se minul. Tak někdy příště…

BLACK JACK JAKO TŘETÍ

Mou první kapelou festiválku o zhruba čtyřech stech platících byli místní New Black Jack. Právě ti brousí nože a la britská legenda Judas Priest. Parta okolo Romana „Apína" Krause už dlouhé roky chystá album, ale dál se nám o něm může jen zdát.

„Dočkáme se do příštího Fírfestu," ptá se Hana Štrymplová. Přeji to jí i nám. Apíno se též chlubil docházkou. „Vedli jste letos někoho do školy? Já se z toho zbláznil, o tom je naše písnička „Už mě vedou"."

„V Ústí jsme hráli naposledy před dvěma roky ještě s Klaudou Kryšpínem a Pepou Šutarou. Dnes jsme hráli směsici písniček skoro ze všech desek," ohlédl se po úspěšném show Máča.

„Ještě tam měly být čtyři poslední hity z alba Heart of The Machine, ale čas se naplnil," dodal kytarista a lídr Motorbandu Libor Matejčík. „Policejní hodina odbila, ale že bysme třeba deset minut přetáhli, to by se z toho někdo zbláznil?"

KDO TU KOHO CHCE?

„V Ústí jsme si zahráli dobře, ale po dlouhý době. Nikdo nás tu moc nechce," stěžovali si členové skvělých Krleš ze Šluknovského výběžku. Ta doplnila zajímavou sestavu Fírfestu na další legendu z kraje.

„Dnešní repertoár byl průřez všemi dobami naší kapely. Od roku 1996 dodnes. Poslední desku jsme vydali před osmi roky, není za co nahrávat a není proč," prozradil i stěžoval si člen Krleš. „Na to, abysme někde investovali prachy a lidi to stahovali…!"

„Těžko můžu říct, kdo mě tu dnes nejvíc bavil. Ale určitě ne Stará škola, kdysi ve staré sestavě pro mě bývala lepší. Teď se dostali o dvacet let zpátky. S tím bubeníkem měli krásný songy, s tím si vyhrávali, to už není ono," tvrdil.

„Nerrea má pecky, vlastní tvorbu, je výborná, vyvrcholení večera. I Krleš mívali zpěvačku, maličkou, ale ta měla hlas! Tahle byla dobrá, ale tamta lepší. Už je poslouchám od patnácti let, dnes je mi čtyřicet a slyším, jak moc se kapely mění, když přijde novej člen," tvrdil fanoušek z Ústí.

„Největší radost mi udělali spokojení lidi. Že nebyly problémy, kapely chválily zázemí, zvuk, jak se o ně staráme. Překvapila mě moje rokenrolová divoká karta Sour Bitch z Prahy, byly dobrý. Předvedly slušný výkon, podle publika ukázaly dokonalejší výkon než K2, které jsme měli loni. Byly dokonalejší," řekla Hanka Štrymplová.

„Snad na finální Motorband mělo být víc času, ale protože bylo devět kapel, bylo čtyřicet minut hraní a dvacet přestavba. Jinak to nelze vyřešit, možná že napříště o jednu kapelu uberu, aby měli headlineři delší čas," soudí Hana. Ale jedno je jisté už dnes:

FÍRFEST NO 9 BUDE

I za rok ústecký festival Fírfest bude. Zvlášť, když to letos tak pěkně vyšlo.

„Nejvíc mě tu bavila atmosféra. Byla úžasná, taková hodně domácí," pochvaloval si Zdenda z ústecké Masarykovy třídy. „Na Fírfestu jsem popátý, je to jistota," řekl. „Nejvíc mě bavili Nerrea a Krleš, i moji ženu, v tom se shodneme," dodal velký fanoušek festivalu.