Ve čtvrtek jakoby se chystali všichni odjet na Mácháč. Nepřilákala je jistota Švihadla i Sto zvířat.

PRVNÍ STAR: ŠVIHADLO

Festival otevřel domácí Vysmátej kouř, nešlo netančit. První hvězda? Skvělé Švihadlo. „Vážně mi tu chybíš," zpívalo pro Boba Marlyho, reggae legendu. „Zase tu voní výborný bramboráky," jásal zpěvák.

Nebylo možné jim odolat, za festival jsem si dal tři. První ještě když Švihadlo věnovalo song panu Hušákovi, co kandiduje do Senátu. „Vlastně je pro všechny politiky a jejich trapný lži," řekl zpěvák Petr Šturma. Na Jamajce půl srdce mám, Času je málo a nakonec hit Zelený list, hrálo svěží Švihadlo a my tančili.

I Fast Food Orchestra publikum roztančili, ptali se „Já jsem mimozemšťan a co ty?". Radost čtvrtka bylo Sto zvířat, hity sypali z rukávu. Potěšila Dáma s čápem, Alice se dala na pití, Nikdy nic nebylo.

Zpěvák Jan i zpěvačka střídali klobouky i paruky, Jan si ozdobil krk gumovým hadem, jí krášlily obří brýle. „Hrálo vám Sto zvířat a vy jste byli rozkošní jako vždy v Ústí," shrnul koncert Kalina Jan.

PUB ANIMALS NEDOJELI

V pátek místo Pub Animals, měli problém s autem, hrála místní reggae-rocková parta Vyloučená lokalita z Předlic. A je-li pravda, co řekl pořadatel David Maha, že slavný český reggae-man Michal Šeps „směl" zahrát „jen" pod podmínkou, že už má hotové první CD (sliboval ho již loni), těšte se na křest.

Michalovo album totiž bude něco, událost! jak to vím? On Michal Šeps se svým reggae vždy přináší jasný názor a své srdce na dlani.

Souboj slovenské kapely Smola a Hrušky vs. reggae hip hopový MC MessenJah byl v pátek v noci nerovný, ač slovenská ska reggae parta hrála na velké Green Stage a MC na menší za stánky zastrčené Yellow Stage.

Skvěle komunikuje s lidmi, jeho písně jsou podmanivé, ví co chce, diváci mu zobou z ruky. Vedle party Dubrising (Polsko) hrající dřevní reggae je další, jejichž CD bych si letos na festivalu klidně koupil.

DIVÁCI SI AREU UŽÍVALI

„Nejvíc mě bavila Vyloučená lokalita, kde hraju na bicí. Zítra mě pobaví i Cottonbuts, i v nich hraju," tvrdil muzikant. „Sem se vyplatí jet. Nemít rodinu, přijedu ve středu, zaberu tu flíček a jedu domů v pondělí. Veškerý festivaly by se měly podporovat."

„Bavilo nás to tu. Byl tu Šeps, reggae atmosféra, pěkný," řekl člen hip hopové party Stopa 6 z Kadaně. S ním přijeli kluci z Chomutova i Teplic. „Na undergroundové scéně jsme za mládež doprovodili Pana, ukázali jsme, že umíme pobavit lidi i bez vulgarismů," dodal MC.

A Jolana, šéfka ústecké Čajovny u Vysmáté žáby, si pochvalovala: „Švihadlo a Sto zvířat byli naprosto úžasní, lidi se bavili. A dnešní sobotní překvapení byli slovenští Smola a Hrušky. Naprosto výborní!"