Převzali pomyslnou štafetu po rodičích a musí se moc snažit, aby vesnické tradice nepřeválcoval chytrý telefon, nebo počítačové hry plné adrenalinu. Barevný masopust znají nejen v Brné, Zubrnicích, nebo v Úštěku. Každý rok se v Dubicích schází parta mladých lidí, aby pobavila sousedy vtipem a písničkou, jejich průvod možná nekopíruje historický kalendář, v sobotu měl hodinové zpoždění, ale potom to byla opět bezvadná divadelní show.

"Kdyby napadl čerstvý sníh, byla by hned jiná nálada. V loňském roce byl možná průvod masek delší, dnes je tu zase více dětí. Babička s tetou už sedí půl hodiny v parukách v obýváku před talířem koláčků, becherovka je připravena, malá Emička se těší na kamarádky. Akci připravuje Martina, je v převleku za jeptišku," tvrdila před domem mladá maminka.

Velká oslava vietnamského lunárního Nového roku v Ústí nad Labem.
FOTO: Vietnamci s velkým nadšením vítali nový asijský lunární rok

Od školky, pěkně od domu k domu, postupoval zástup maskovaných herců, kterým velel muž v pruhovaném dresu s kytarou. Už z dálky byla vidět barevná indiánská čelenka, nebyl to však náčelník Apačů, ale dokonalý převlek mladé ženy za Dana Nekonečného. Šašek doprovázel Harlekýna, Krakonoš dělal společnost několika princeznám neurčitého věku, červená čepice výpravčího stavěla auta a řidiči ochotně přispívali do malé kasičky.

Přes celou vesnici v tanečním kroku až ke kostelíku prošli ochotníci a u všech vrátek měnili úsměv za čirou tekutinu švestkové chuti. Bylo to náročné procesí, dětské masky už dávno opustily své pozice, v restauraci U Becků se sešli hrdinové akce, aby svým otcům připomněli mládí. Pohledná jeptiška tam nebyla, spěchala na svatbu kamarádky, ale sobotní program připravila skvělý.

Miroslav Vlach

Ples v Trmicích.
FOTO: Drsní piráti přepadli ples v Trmicích