Velký rozruch způsobilo natáčení videoklipu kapely Toxic People na Střekovském nábřeží. Tato rocková partička totiž postavila bicí přímo do koryta Labe. K tomu si do vany přizvali muzikanti potetovanou blondýnku a vše ze břehu sledoval vodník pokuřující z fajfky.

„Nabírali jsme materiál ke klipu na naší pecku Vykoupej bábu," potvrdil zpěvák Petr Bydžovský. Právě on měl na hlavě zelený klobouk s pentličkami a urovnával si u vrby své sítě a hrnečky s dušičkami.

To se pochopitelně setkalo s velkým zájmem kolemjdoucích a cyklistů. „Hodně lidí si nás fotilo, některé děti se neostýchaly a přišly se zeptat, co tam natáčíme za pohádku," dodal s úsměvem.

Rockový nářez

O pohádku prý ale nepůjde. Kdo zná písničky severočeské kapely, ví, že to je rockový nářez a písnička Vykoupej bábu, není výjimkou. Právě ústřední popěvek skladby se stal inspirací ke vzniku videoklipu.

Nebude se ale topit žádná důchodkyně, ovšem pětadvacetiletá potetovaná blondýnka Veronika z Ústí nad Labem. „Před několika lety jsem navštívila koncert Toxic People na Zimním stadionu. Jejich hudba se mi moc líbila, proto jsem neváhala a kvůli nim do té vany skočila," prozradila Veronika.

Zdroj: Youtube

Voda v Labi prý byla poměrně čistá i teplá. „Po hodině natáčení jsem se ale už klepala a měla husí kůži."

Nadsázka a vtip

Podle zpěváka „Býdži" chtěla kapela udělat klip s nadsázkou a vtipem, proto hlavní roli v „koupání báby" nakonec dostal vodník. „Byl to nápad Vladimíra Cettla, který scénář vymýšlel a na natáčení klipu dohlížel," uvedl jméno známého ústeckého fotografa.

„Věděli jsme, že výraznou tváří klipu bude dlouholetá fanynka kapely, roztomilá Veronika. Chvilku jsme se trápili, co by se tam vlastně mělo dít, jestli nám ta „bába" v klipu zmokne nebo ji polejeme nebo ji rovnou utopíme a proč a za co," vyprávěl dvaačtyřicetiletý pracovník ústeckého muzea, jak vznikl scénář.

Když už tvůrcům prý začalo „téct do bot", zjevil se jim nápad s vodníkem. „Nejdřív to znělo absurdně, ale říkal jsem si, že by byla legrace do této písně volnou formou obtisknout dějovou zápletku z jiného všeobecně provařeného songu Holka modrooká, nesedávej u potoka. A že od vodníka bude mít výkřik „Vykoupej bábu" zcela jiné grády než od pouhého človíčka."

Vladimír Cettl přišel i s dalším nápadem. Postavit do vyschlého koryta Labe bicí soupravu tak, aby vypadala, že stojí přímo na hladině.

„Chtěli jsme využít rekordně nízkého stavu řeky a klipem ho i zdokumentovat. Vše jsme plánovali v neděli, ale pak přišly silné deště a čtvrteční natáčení nám komplikovalo asi metrové zvýšení hladiny," popsal problémy kolem vzniku videa milovník žluté barvy.

Bicí museli přesunout

V den natáčení se ale zase vše obrátilo. Když prý v 8 ráno začali stavět podpěrné cihlové sloupy pod černou desku, na kterou později postavili bubny, mělo Labe 220 centimetrů. Jenže o hodinu déle už jen 190. „A my museli přesunout bicí dále do středu řeky," dodal zajímavou skutečnost.

S nástrahami počasí se musel vypořádat i kameraman David Surý. „Během dne se měnilo slunečno s polojasnem, ale jinak vše probíhalo podle plánu. Za osm hodin jsme měli natočeno," dodal Surý, který například získal za svůj cestopis Nicaraqua stříbrnou medaili na přehlídce filmů v Ústí nad Orlicí.

Premiéru by měl mít klip Toxic People začátkem října. „Hodně jsme se při natáčení nasmáli a celkově byla super atmosféra," řekl kameraman, který se chystá začátkem září odjet na tři týdny do Ománu.