Přestože nosnou linií výstavy nazvané Čtvero ročních období je opět krajina nedalekých hor, není představovaný soubor pouze mechanickým opakováním prezentace viděné v roce 2014.

Hory ve všech ročních obdobích

Na převážně velkoformátových obrazech stále dominuje klasická kompozice a tonální uměřenost. Hlavní postavou autorčina tvůrčího sdělení tak je stále příroda, zejména malebně oblé kopce Českého středohoří.

Galerie Oko slaví v únoru dvouleté výročí činnosti na ústecké kulturní scéně.Hory zachycuje ve všech ročních obdobích a pokud to rozloha malého pohoří vůbec dovoluje, tak i úhly pohledu z míst nově objevovaných. Brilantní technika i dokonalá finální adjustáž obrazů jsou očekávanou samozřejmostí.

Více než stovce návštěvníků vernisáže přednesla Táňa Kindl Nováková několik básní ze své sbírky Město milenců a vrahů vztahující se k našemu kraji. Vhodným doplněním byla i prezentace kalendářů autorčina rodinného Fotostudia H a představení techniky, pomocí které fotografie vznikaly.

Vernisáž byla současně připomenutím dvouleté činnosti galerie, která započala dne 11. února 2014 výstavou Viktora Bejbla Ústecké zničenosti.

Tvůrčí a programová svoboda

Kromě již zmíněných výstav Ludmily Hájkové měli návštěvníci možnost zhlédnout netradiční letecké fotografie Leoše Kukačky, abstraktní fotografické obrazy Leo Symona, cestopisné fotografie Jarmily Fišerové a Miroslava Habra, putovní výstavu republikové soutěže Kriminalistika ve fotografii, akty Zděnka Fišera a Miroslava Habra, divadelní fotografie Petra Berounského atd.

Při této příležitosti nelze neocenit mecenáše celého projektu pana Fišera, který zřízení galerie a značnou část provozu a propagace financuje svými prostředky.

Poděkování patří i několika sponzorům, kteří se podílejí na průběhu vernisáží. Takový způsob provozování galerie je sice velmi drahý a organizačně náročný, nicméně je alespoň částečně vyvážen zadostiučiněním naprosté tvůrčí a programové svobody.

Bohumil Kotas