Známá zpěvačka oslavila 65. narozeniny. Dál vitální umělkyně koncertuje i natáčí pro rozhlas, alba, televizi. V Supraphonu nyní vydává trojCD „Helena (nejen) o lásce." Její velká narozeninová šňůra vyvrcholí až na Zlatou neděli velkým koncertem v pražské Lucerně, lístky ale už jsou k mání. Do Mostu se navíc vrací po pár dnech, i zde už koncertem s hostem Davidem Deylem z Ústí slavila.

Zpěv v osmi jazycích

Výběr „Helena nejen o lásce" prý mnohé vaše fanoušky překvapí. Proč si to myslíte?
Mých kompilací vyšlo už několik, ale tahle nám asi dala nejvíc práce byť příjemné. Chtěli jsme, aby byla jiná než ty ostatní a obsahovala vedle hitů i rarity. Celé třetí CD výběru je neobvyklé, nabízí světově známé i původní písně v různých světových jazycích od japonštiny přes němčinu, francouzštinu, italštinu, angličtinu, polštinu a ruštinu po češtinu. A to i písně, které zatím na žádném nosiči nevyšly.

Nejen na třetím CD zní několik jazzových písní a standardů…
K jazzu jsem vždy měla blíž, zvlášť v 70. letech minulého století, kdy jsem spolupracovala se skupinou Strýci Luďka Švábenského. To byl vynikající jazzový pianista a celá jeho skupina jazz ráda hrála. Tehdy jsem na doporučení Gustava Broma vystoupila na jazz festivalu v Lucerně se dvěma standardy mého idolu Elly Fitzgeraldové: Take the Train a Mr. Paganini.

Po úmorné snaze…

Cože? Opravdu se ty písně po těch letech dochovaly?
Po úmorné snaze jsem nahrávky z tohoto koncertu dohledala v Českém rozhlase, takže jsou právě na tom třetím CD. Výběr obsahuje i další nádherné jazzové záležitosti, třeba písničky Místy a Prázdný rám, obě s nádhernými texty Pavla Kopty. Doprovázel vynikající jazzový klavírista Karel Růžička se svým triem. Živé nahrávky vznikly pro TV pořad Studio M. Zmíněné písně na žádném mém dosavadním nosiči nenajdete. Stejně jako pár dalších, většinou rozhlasových nahrávek.

Zmínila jste jazyky, v nichž zpíváte. Kterým z nich se s publikem zkrátka nedomluvíte?
Jen japonštinou. V roce 1972 jsem byla na jeden a půl měsíčním turné po Japonsku. Naučila jsem se tehdy japonsky jednu písničku (umím ji dodnes) a pár vět, třeba „miluji tě". (smích) Jinak ale japonsky nemluvím.

Na výběru je i italská píseň Fuoco nel fuoco s Davidem Mattolim a Andreou Andreiem. Má poměrně bizarní klip. O čem je?
V podstatě je to erotická písnička o lásce. David a Andrea mě oslovili, abych si ji s nimi zazpívala. Verze té písně se mi líbila, nahráli jsme ji. Ohlasy byly příznivé, na který jsem zvlášť pyšná: Eros Ramazzotti se v médiích vyjádřil, že „česká zpěvačka naprosto předčila originál".

I duet s Davidem Deylem Čas dál nech spát je na 3CD novinkou…
S Davidem jsme nazpívali duet Jsem kousek tvého já na mou desku Rendez-vous (2004). Když jsem po letech hledala hosta do koncertního programu, dali jsme se zase dohromady a duet oprášili. Na našich koncertech sklízí obrovský úspěch, takže jsme si řekli: Chtělo by to zase něco nového. David přišel s touto písní, nahráli jsme ji a teď je na výběru jako čerstvá novinka.

Nové Sladké mámení

Na 3CD je i píseň Sladké mámení z filmu S tebou mě baví svět, i ta má tak trochu premiéru!
Písnička doposud vyšla ve dvou verzích, ale ve filmu se zpívá v jiné, třetí verzi. Technika dnes umí zázraky, tak jsme k dosavadní gramofonové verzi přistřihli i třetí sloku. Je to takový malý bonbónek.

Jaké to je, propůjčovat hlas herečkám (Zdeně Studénkové ve zmíněném filmu či Janě Brejchové v Noci na Karlštejně), ale v obraze nebýt vidět?
S tím nemám problém, to spíš měly ony, když se musely trefit do playbacku. Obě to zvládly skvěle. Mě bylo snad jen líto, že jsem si nemohla zahrát roli královny v Noci na Karlštejn. Jana Brejchová je ovšem vynikající a ta role jí slušela. Byla jsem ale ráda za film Šíleně smutná princezna, ve kterém se mi splnil dávný dětský sen: Stala jsem se princeznou. Tato pohádka vyšla na DVD i v Německu.

Zajímavě řešen je i výpravný obal nového 3CD. Text v bookletu je vytištěn v jakýchsi vlnách, chápu to tak, že jste stále v pohybu.
To je pravda. Z obalu, který je pojat velmi luxusně, mám velkou radost, povedl se. Pomohli k tomu grafička Gábina Novotná, vizážista Zdeněk Fencl, kostymérka Tatiana Kovaříková a fotograf Jakub Ludvík. Ti všichni tomu dali ten pohyb. Velkým pomocníkem při výběru písní mi byl také Jiří Svoboda. Doufám, že budou stejně nadšeni i mí fanoušci.

Má 13. komnata

Hlídáte si celkovou výtvarnou koncepci obalů svých desek?
Určitě. Nic neponechávám náhodě, výběr fotek, písmo, každý detail si hlídám, stejně tak i dokumentaci. I finální dramaturgii a výběr písní jsem si dělala sama.

Zmínila jste už své vystupování v televizních pořadech; televize a zdaleka nejen ty české vás po celou dobu vaší kariéry mají očividně rády! Souhlasíte?
Ano, a těší mě to. Nejen TV Barrandov, ale i Slovenská televize odvysílala můj portrét, ČT se mnou točila Třináctou komnatu. Ozvaly se ale a srdíčko mi zaplesalo i zahraniční televize, německá, polská, ruská. V německé a ruské jsem dokonce byla vylosovaná jako první z šesti zpěvaček, které chce tamní televizní publikum vidět.

Co vás ještě dnes těší?
Potěšila mne také knížka „Každá trampota má svou mez", kterou vydalo nakladatelství Euromedia k mému jubileu. Obsahuje mé životní příběhy od dětství po dnešek, perfektní a ucelenou diskografii, veškerá má ocenění doma i v zahraničí i zajímavé barevné fotografie.