Svou inscenaci „Hovory V + W" uvede v pátek od 19.30 v Hraničáři pro radost sobě i druhým.

Pod vedením režiséra Daniela Matouška soubor v roce 2014 nastudoval francouzskou frašku Dámský krejčí a dál ji v Hraničáři hrál.

Loni v listopadu herci Tomáš Kočárník (19) jako Jan Werich a Jakub Khan (18) jako Jiří Voskovec, resp. Miroslav Horníček, sehráli excelentní „Hovory V + W".

Ukázali politickou satiru smutných moudrých klaunů tak, že by jim i Horníček a Werich tleskali. Bez mindráků, s nápady a nasazením, odvázaně, přesvědčivě, kapku nově. To když po přestávce Tomáš překvapil „baletním číslem Jana Wericha".

Pocta statečným

Vnímám jejich hru jako poctu statečným mužům, kteří v pohnuté době uměli bavit a nadchnout tisíce lidí. Tom a Kuba převzali štafetu a nesou ji dál za pomoci své školy, spolužáků Veroniky Martincové a Petry Svobodové (obě zpěv hitů Werichových) i zpěváka Daniela Matouška v doprovodu zkušeného hudebníka a pedagoga UJEP Václava Krahulíka, evropské klavírní extratřídy.

Spolu udělali z humoru klasiků zážitek, který jen tak nevyprchá. Na premiéře tleskal Studentskému divadlu plný Hraničář, studentům fandí i ředitel Jatečky Alfred Dytrt.

„To je po dlouhých letech fakt super akce. Kluci jsou dobří, jde jim to. Škoda, že už letos odmaturují. To jim musíme nějak 'zablokovat'," zavtipkoval si ředitel.

Mile překvapen

„Jak pojali Voskovce, Wericha a Horníčka, to pro mě nebylo nostalgické, ale mile překvapivé. Sami si vybrali téma, které by se už dnes mohlo považovat za trošku odtažité. A publikum reagovalo na narážky, které už dnes nemusí být pro běžné diváky čitelné. To mě překvapilo," prozradil.

„To jsme zvědaví, jak se to v Ústí ujme, zda na vás budou chodit lidi," váhal zkraje ředitel. „Na to, že to byl takový zápřah, v podstatě celé představení táhli ve dvou, se to podařilo. Je záslužné, že humor V + W oprášili," byl rád.

Připomněl, že není důležité, jak se nalíčili, ač tak hned bylo jasné, kdo za koho hovoří. „Hlavně bylo úžasné, jak to množství textu zvládli."

Prozradil, že škola studenty v této zálibě podporuje. Paní profesorka Regina Gerberová, češtinářka, se jim dost věnuje. „Získali na hru grant, koupili jsme jim do Hraničáře oponu… Podporu mají, ale ta práce je jejich," rád uznal šéf.

S prostorem v Hraničáři je Dytrt spokojen. Přesto sám jednal s ředitelem Severočeského divadla, zda by nemohli zkusit hrát na jeho velké scéně ve zlatě a sametu.

Pro malou scénu

„Nebyli tam tomu naklonění, ale ani se nedivím. Pro ně to je neprofesionální scéna, u které mohou čekat řadu zádrhelů. Navíc publikum velkého divadla je zvyklé na trochu jinou zábavu. Byla tu obava, co by s lidmi udělalo představení, které se hodí spíše na malou scénu," dodal pro Deník Alfred Dytrt, ředitel ústeckého Gymnázia Jateční.