Toť zápletka komedie Jeana Barbiera o pařížském dobrodružství sympatického venkovana ze Spáleného Poříčí nad Seinou. Od divadla Palace s Petrem Nárožným v hlavní roli nabízí dvě hodiny emocí a smíchu. Dnes nejznámější autor konverzačních komedií ve sladké Francii tak pokračuje v tradice bulvárního divadla a la Feydeau a Labich. Roli oblíbeného záletného ministra Viktora má v komedii Jan Čenský v alternaci 
s Janem Šťastným. Toho jsme se zeptali:

Jaké je hrát v komedii s panem Nárožným? Vždyť on je na scéně slušný, živel, soudím…

Na divadle je to s ním moje první zkušenost. Tak jsme se opravdu ještě nikdy nesetkali. Mít vedle sebe někoho takto chytrého, vitálního a perfektního, to je jenom velká radost. Je neskutečnou studnicí nápadů, jeho smysl pro humor je velice nakažlivý. Je báječný vypravěč a skvělý kolega na jevišti. Pro mě je toto setkání jedním z těch vzácných.

Už jste se někdy potkali alespoň ve filmu nebo v televizi?

My jsme se tak trochu potkali a současně míjeli v seriálu Pojišťovna štěstí, který běžel na televizi Nova. To bylo to jediné, na co si vzpomínám z té nedávné minulosti.

Jak třeskutá je to komedie?

Snažíme se pokud možno nepodbízet se vkusu ve smyslu estrádní zábavy. Ale samozřejmě témata jako sex, politika, řekněme, muži v přechodu, tam se vždycky najde hojnost zábavných témat. Ale neměla by to být podpásovka na diváky, to ne.

Hrajete Viktora, záletného ministra. Jak neobvyklá je to pro vás role? Soudím, že je to záporná role, ale mohu se plést…

Proč by to za každou cenu musela být záporná role? Tak to můžeme vnímat jen my, Češi. Ale já přeci jen připomínám, že je to francouzská komedie, a Francouzi mají přístup k životu přeci jen trochu jiný, než jaký máme my. Nejsou to pro ně ty zásadní problémy. Víte, já mám rád na francouzských komediích, že je z nich vždycky cítit to šampaňské. Že to není zatěžkané, ale lehoučké, svěží, ta nevěra. Ale oni si to vlastně vyříkají. Manželka a ti další. Není to takové to naše české na zapřenou a infarkt, aby se nikdo nic nedozvěděl. Tak to ve Francii nefunguje. Tedy alespoň v těch komediích. Rozhodně má postava nemá nezkažený morální kredit, to bych lhal. Ale to je právě důvod k zábavným situacím na jevišti.

Ve hře máte alternaci, jindy jako ministra Viktora mohou diváci vidět Jana Čenského. Je pro vás obvyklé střídat se s ním?

Na alternace moc zvyklý nejsem, ale musím předeslat, že toto je asi po deseti letech první zájezdové představení, kde je alternace nezbytná. My všichni máme závazky ve svých divadlech, a je nás tam asi osm, takže abychom vůbec mohli své role hrát, musí být proalternovány. Abychom dali dohromady termíny.

Máte někdy šanci se navzájem ve svých rolích vidět?

Tu jsme měli při generálkách, kde jsme tuto komedii třeba jeli i dvakrát během dne v obou alternacích. Ale v Praze ji teď hrajeme jen minimálně. Ale až v ní Honza Čenský bude hrát, možná že zajdu (smích).