„S tímto projektem přišel pan Džugan a mě zaujal. Na Hudbě Ústí 2015 hrály kapely s letitými zkušenostmi, teď se ukážou ty mladší," řekl Deníku Ivan Dostál, baskytarista skupiny Bonifanti a ředitel Kulturního střediska města Ústí.

Uraggan jako vrchol

Vrcholem mini festivalu má být koncert oblíbené severočeské party Uraggan Andrew and The Reggae Orthodox (Ondra Skalák s kolegy). Nabídnou jako vždy strhující reggae show s bojovnými hity, jak je mají na obou CD a hrají je po klubech i na festivalu Barevná planeta v centru Ústí.

Též zaduní rockoví Millenium Falcon, hip hopoví klasici Kodex, relativní nováčci hiphopu z Ústí pětka Tjeremin i rap metaloví Hectic. Dnes ale více o šikovné ústecké čtyřce Idio&Idio a CD „Tak nebreč", které loni nahrála a vydala téměř sama. Dobře udělala. Terka a spol. se mají čím chlubit, ač loni na podzim z krajského kola světového klání Global Battle of Bands do republikového finále nepostoupili. Byli na porotu drze punkoví? Dnes uslyšíte.

Kdo od double Idio zná hořce ironický roztančený hit „Cílová destinace" (klip k němu najdete i na webu Ústeckého deníku), toho nepřekvapí, že mezi 13 songy na CD nechybí. Vždyť kdo může „hodit do koše" song, který s nadhledem dost říká o svéráznosti čtyřky? Té, co se s nikým (ani se sebou) moc nemazlí?

Vedle muziky stojí na CD za to i grafika, vtípky Idio a postavičky, též pan Žárovka pankáč s holou řití. A ta ovečka zde jistě není Shaun. Je vyděšená i přidrzlá, takovou by rodiče dítkám v pokojíčku nedovolili. I když kdo ví?

Tak nebreč

CD otvírá hospodské „Intro" s garmóškou, dost konkrétními zvuky i hláškou „Tak nebreč". Asi nebylo lehké najít albu jméno a toto je z nouze ctnost.

Odvázaný, snad „romský" (?) „Páteční večer" je asi reggae, ovšem kapela umí zrychlit až k punku (Kauboj Míra je tak další z Idio příběhů). A styl? „Akustika, táboráček, to je všechno v čudu, místo toho tady máte tuhle mega nudu," tvrdí. A já náhle nevím: „Je to ironie či jen alibismus?" :-)

Hit „3D obrázek" už známe ze soutěže GBOB. Někdy si kapela hraje se slabikami („Nanosekunda") až hanba. Je náladová („Introvert"), mňoukne si („Číča"), rapuje (soulová „Dogmata") a prý „Na světě je krásně s usměvanými hošíky" („Pedobér"). Že se ti čtyři fakt s nikým nemazlí, to už jsem tu psal, že? Ale Šmoulové ve finále, též Martíček a Kája Kryl, to už jsou jenom bonusy pro fanoušky. Nebo ne?