Finále hudebního klání Skutečná liga byl triumf pro ústeckou čtyřku Idio & Idio. Vyhrála z pěti kapel, (Cox & Vox, Sabina Ludányiovou, Idio&Idio, DMG, Black Mercury). A jak úspěch vidí sami ústečtí vítězové?

„Byl to nečekaný úspěch," připouštějí punk rockoví Idio & Idio z Ústí, mluví-li o Skutečné lize. Jejích bubeník Martin Valter je v Idio od loňska, ale jinak je veteránem ústecké hudební scény. Říká: „Máme obrovskou radost, že se zúročila naše práce ve zkušebně. Ale uspěly všechny kapely, které se probojovaly do finále soutěže. Jejím porotcem byl i zpěvák kapely Anthrax"

A jak si nadlabský crazy kvartet, jehož videoklipy mají u fanoušků úspěch a jeho hudba nadchne i strhne mnohé, vítězství vysvětluje? „Nejdůležitější je rozdávat lidem radost a poznávat nový skvělý lidi. Našli jsme nové přátelé, což považujeme za myšlenku Idia. Co se našeho pražského setu týče, vydali jsme ze sebe všechno. A jsme si vědomi, ze teď nesmíme usnout na vavřínech."

Skutečná liga, největší česká soutěž amatérských kapel v živém hraní, má 12 let. Už se přihlásilo přes 3500 kapel, bylo na 2600 koncertů. Organizátoři Ligy v čele s Luky Fouskem chtějí amatérům dát šanci hrát pro přední české festivaly, s nimiž Liga spolupracuje. Kapelu čeká přímý postup do tzv. eliminací, mezi skupiny, které mají šanci hrát na prestižním polském hudebním festivalu Pryzstanek Woodstock. Vidí ho na 800 000 nadšenců z celé Evropy. Idio doma v Ústí vystoupí 23. 12. v Phoenix baru s Jouly, předprodeje mají: Phoenix bar, Bon bon, Hudebniny Jirka Beneš.

Videa ze soutěže již najdete na webu www.musicmap.tv