Festival Hrady CD v sobotu pobaví skupina No Name (SK) a pak přejíždí do Ústí na rádio festival Labské léto. Igor Timko, její lídr i zpěvák, v rozhovoru pro Deník řekl více.

Když jsme si vás na Benátské! 2015 v Liberci fotili, řekl jste, že tolik novinářů si vás nefotí ani v Praze. Byla to jen legrace?
Fotí nás všude a hodně, ale když někde řeknete tuto větu, lidé se pousmějí, a vlastně tak tu chvíli umocníte. Přijde mi to vtipné a tím, že se na to ptáte, mi dáváte zapravdu.

Užil jste si na Benátské! tvrdší německé metalové Helloween a pak vás na stejné scéně?
Že jsou Helloween tvrdí, mi nevadí. I tvrdá hudba může být kvalitní. Přišlo mi ale, že je jejich styl už překonaný. Když jsme se chystali na náš koncert, při zvukovce se vyměnilo publikum. S pestrostí žánrů v kapele problémy nemáme. Proto je fajn, že diváci mohli vidět, jak to v Liberci rozbalili právě Helloween.

Novinka S Láskou

Hráli jste i nový song Povedz mi…, předzvěst CD No Name „S Láskou…" Vyjde ještě letos?
Naše novinka „Povedz mi…" měla v lednu 2015 premiéru. Nové album vydáme 5. října 2015, včera z něj vyšel druhý singl. Slovenský i český éter jsme tak obohatili o písničku „S Láskou…"

Oslavíte dvacetiny, bude to velké? Dárky, turné, zážitky?
Výročí oslavujeme, jak se nám to hodí. Je ale pravda, že 26. srpna 1996 jsme se poprvé setkali jako zakladatelé: bratři Ivan, Roman a Igor s basákem Viliamem, bude tedy co oslavovat… Kdybychom si začali připadat jako dědci, oslavíme výročí od vydání prvního profi alba, výročí Slavíka anebo cokoli jiného.

„Nedluží" No Name fanouškům komplet videoklipů, bude teď další na řadě? Jistě by se pro něj našly i nějaké unikáty, třeba píseň „Homo Instrumentalis".
Díky, že jste se na tento rozhovor dobře připravil. A že jste znalec naší tvorby. Nestává se často, aby se mě novinář zeptal na naši skladbu Homo instrumentalis! Je jasné , že má naše kapela po devatenácti letech hraní velkou sbírku klipů písniček, textů a všeho možného. Ale chceme to fanouškům „dávkovat" postupně…

Chtěl jsem si koupit vaše akustické CD/DVD, ale nedočetl jsem se, jestli tam máte hosta…
A tak se na to ptáte mě? (pobaveně) Na našem akustickém CD/DVD hostoval Michal Malátný, zpěvák a frontman kapely Chinaski… Navzájem si užíváme celo Česko-Slovenský úspěch našeho společného díla Na, na, na, zpravidla se jednou ročně někde setkáme a zazpíváme si tu píseň spolu. Je to vždy výjimečný okamžik.

Jak to bylo s duetem

Song Chinaski s No Name vymyslel Pavel Grohman, zesnulý spoluzakladatel a kapelník Chinaski. Jak na něj vzpomínáte?
Pavla napadl společný duet, když Chinaski chystali speciální album se slovenskými kolegy. Po setkání na Votvíráku jsme se dohodli, že do toho jdeme. Ale měli jsme podmínku, „Na, na, na" bude 1. singl tohoto projektu. Plácli jsme si a hurá do psaní. Nakonec celý song, hudbu i texty napsali No Name . Dva týdny před jeho tragickou nehodou jsme si s Pavlem volali, citoval jsem mu text písničky, navzájem jsme si pochválili své „básnické" počiny a dohodli další schůzku. Bohužel, Pavel už se jí pak nedočkal…Celým tím těžkým obdobím si museli Chinaski projít sami, já se klukům z Prahy ozval až za rok a půl: „Máme tu písničku! Co s ní dál?" Tak si nás bratři Pražáci pozvali do Prahy a nechali si ji zahrát. S bráchou Dušanem (je spoluautor Na,na, na) jsme sedli na vlak a hurá na Prahu! Tam nás už čekala celá sestava, a to vám byl masakr! Normálně tam Chinaski seděli jako komise a já s Dušanem jako na konkurzu (smích). Nakonec byla reakce super a dohodli jsme, že kvůli natáčení chlapi z Chinasek nasednou na vlak a recipročně přijedou do Košic. Takže vlastně s tím vlakem je to celé pravda!

Čeká vás dvojkoncert s Chinaski na Slovensku. To jistě tedy opět dojde na duet Na na na živě, že?
Není to úplně pravidlem. I když budeme na jednom fesťáku, Na, na, na spolu nedáme. Bylo by to jako rande bez pusy! Pro letošek bylo společným místem vystoupení i s Na, na, na už v Pezinku.

S Lucií Bílou živě ne

Daří se vám i zazpívat si živě duet s Lucií Bílou, hit Ženušky?
Ne, nikdy jsme ji spolu živě nezazpívali, Ženušky jsou na zpěv i na frázování náročnější… Víte, kvůli velké vytíženosti nás i Lucie by bylo nacvičení té písničky pro nás i pro ni dost složité.

K akustickému CD a DVD jste loni jeli turné, byl o něj velký zájem. Bude pokračování?
Ten projekt nám učaroval. I když nás k akustickému hraní přemlouvali pořadatelé už dávno, jsem rád, že jsme si tu „patronu" nechali až rok 2014, kdy přišla nabídka z TV Očko a my začali chystat unplugged koncert. Program jsme chystali půl roku, a je to slyšet, reakce byly fantastické. Teď v záři jedeme hrát akustický koncert do Hluboké nad Vltavou, tento koncertní program si už žije vlastním životem. A po turné 2016 k novému albumu se určitě vrátíme do divadel a kulturáků.

Anketu o nej hit No Name vyhrál song Ty a tvoja sestra, dál byly Čím to je, Žily a Prvá. Trefili se vám fanoušci do vkusu?
Úplně přesně! Kdysi nám vydavatel Peter Riava řekl, že písničku Žily budeme muset hrát do konce života. Já na to, že Žily jsou megahit, ale že nikdy nevynecháme písničku „Ty a tvoja sestra". A je to tady! Když máte tolik hitů, jako se jich podařilo napsat nám, je jedno, který hrát a který ne. Od vydání předchozího CD máme v šatně „strkanice" co vyhodit a který song zahrát. To jsou moc příjemné starosti!

Kdybyste si měl nej hit No Name vybrat vy, který by to byl?
Jsem většinový autor našich písniček, naší hudby i textů a je těžké vybrat si jen jedinou. Když dovolíte, nevyberu si žádnou. Nerad bych totiž urazil ty ostatní (smích).

Jedete turné Hrady CZ. Je hrad, kde jste hráli a který vás okouzlil? A kam někdy příště, už bez kapely, vezmete rodinu?
Celkově nás oslovil projekt Hrady CD, je to úžasné spojení kultury a historie s hudbou, který reprezentuje současný slovenský a český jazyk. Těšilo by mě, kdyby něco takového vzniklo i na Slovensku. S rodinkou cestujeme hodně, právě jsme se vrátili ze Skandinávie, kde jsme za 15 dní ujeli 6000 km. Být doprovodem na koncertech by bylo pro děti složité. Jsou malé, ale my hrajeme většinou večer. Na to mají ještě čas.

Z Bezdězu do Ústí

V Ústí na Labském létě hrajete odpoledne. To abyste pak stihli v pohodě přejet na Bezděz?
Ne, Bezděz otevíráme už ve 12.00 a v Ústí odpálíme koncert až po 17. hodině. Takže to zase bude dost náročný den.

S jakými pocity se vracíte hrát do Ústí nad Labem?
V Ústí jsme začínali ještě před Elány a přáli jsme si, aby se tu jednou stejně intenzivně zpívaly i naše písně. A dnes je to tu! Přesně s tímto pocitem se do Ústí pokaždé vracíme.