Svou novou knížku „Ryba a host" představí autor Jaroslav Balvín, absolvent Univerzity J. E. Purkyně z Litoměřic, v pátek 11. října od 20.00 v Café Alibi na Mírovém náměstí v pořadu Eňo Ňuňo.

Eňo Ňuňo, říjen 2013Pátek 11. října, 20.00
Alibi, Palác Zdar, Mírové náměstí, Ústí
Vstupné: 50 Kč/2 Eura
Téma: „Nebe"
Vystoupí, pobaví:
Rocková skupina První hoře (alternativní jazz-punk)
Jára Balvín křtí knihu
Hosté: Míra, Petr, Gabča & Simka…
Ochutnáte výtečný německý „eintopf" z hrnce collegiální dobrovolnice Stelly
Moderují a hrají: Kytička Koutková & Vašek
Pořádají: Collegium Bohemikum a Nové ústecké přehledy

„Knížku jsme poprvé uvedli minulý pátek na veletrhu Tabook v Táboře se spisovatelkou a bojovnicí proti církevním restitucím, Lenkou Procházkovou. Někdo z návštěvníků kavárny Klid na Žižkově náměstí se ptal, proč píšeme. Snažím se zachytit to, co mi přijde jiným psaním, ať literárním či hlavně publicistickým, opomíjené, odpověděl jsem. Chci zachytit, jak skutečně mluvíme. Až budou lidi za xy let o nás chtít něco zjistit z textů, které po sobě necháváme, budou mít zkreslenou představu, jako máme my teď o lidech ze 30. let z filmů pro pamětníky," říká Balvín.

V říjnu knížku Host a ryba představí Balvín 2 x na večeru EKG Jaroslava Rudiše a Igora Malijevského v Arše v Praze 22. a 23. 10., v listopadu i v Litoměřicích: 12. 11. s prozaičkou Ivou Pekárkovou, která je dlouhodobě ve Velké Británii.

„V Litoměřicích se Host a ryba odehrává např. při vinobraní či na silvestra. Hlavní hrdinové Karel a Milan tu ve svých rozpravách semelou, co se dá. Na přetřes přicházejí i sociální otázky, aktuální v Ústeckém kraji nezaměstnanost, romská otázka. Ale hlavní jsou pro ně dívky, ženy a dámy, jak to v mých letech i knížkách často je," dodal.