Od roku 1960 byl redaktor krajského deníku Průboj, po sovětské okupaci redakci opustil. V roce 1990 se sem vrátil, Průboj změnil v moderní noviny Severočeský regionální deník, který do odchodu do důchodu vedl. Je otcem herce ústeckého Činoherního studia Jaroslava „Achaba" Haidlera.

Jeho první román byla Jobova zvěst, jeho zatím poslední titul Vražda bez viny je povídková kniha. V ústecké knihovně mu ji křtil spisovatel Ladislav Muška.

JINÝ ÚHEL POHLEDU

Čím je pro vás tato knížka zásadní?
Tím, že se snažím najít na určité události jiný úhel pohledu, než je ten oficiální. A na druhé straně uvést na pravou míru to, co je dnes zbytečně glorifikováno.

Máte v odhaleních pravdu?
Snažím se získat co nejvíc skutečných faktů. Vycházím z materiálů získaných z internetu a různých publikací. Já je jen „obohatím" dialogy.

Vaše první čtyři knihy byly romány, nyní ale píšete povídky. Proč?
Hned první povídka knihy z celé knížky je nejlepší. Podobá se hrabalovskému pábitelství. Napsat dobrou povídku je „kumšt", chtěl jsem si to vyzkoušet. Inspiraci hledám v událostech všedního dne. K jedné z povídek mě přivedl nedávný puč na ústecké radnici.

Ke které?
Přivedl mě k napsání povídky Sonáta. Tak se jmenuje hospoda v Neštěmicích. Já kolem jezdil autobusem a zaujala mě ta disproporce mezi Sonátou, což je vždy něco krásného, a zaplivanou hospodou…

Tato kniha je vaše pátá, ale první povídková, že?
Ano, ale s další knížkou, kterou už mám v nakladatelství, se k delšímu útvaru vracím. Řeknu vám, napsat krátkou povídku není legrace. Tedy když má kniha něco vypovídat…

JAK BYL SAMET

Která vypovídá asi nejvíce?
Sametový přemet. Snažím se ukázat, jak se skutečně odehrál celej „sametovej převrat", že byl v režii KGB. Potvrdil to Milouš Jakeš letos v Blesku. Zjistil jsem, že Havel byl nastrčená figurka, že vyhovoval snaze o nekrvavý převrat. Nekrvavá revoluce musí pracovat se šokujícími absurditami, nelogickými protiklady a do nebe volajícími zhovadilostmi.

Jak jste v knížce odvážný?
Dost. V povídce Úhel pohledu tvrdím, že se náletu na americká Dvojčata dalo zabránit. Asi je nesmysl tvrdit, že by náraz letadla způsobil takovou destrukci. Musela to být bomba.

Kdo ji odpálil a proč?
To se čtenáři dozvědí po přečtení povídky.

Je vaše žena první čtenářkou vašich knih? Co na ně říká? Ovlivňuje vaše psaní?
Ano. A je i mým prvním kritikem.

Je náhoda, že vaše nová kniha, ve které je řeč také o sametové revoluci a roli Václava Havla v ní, vychází právě v čase jeho výročí? Je to správné načasování?
Já si datum křtu a čtení z mé knihy, kdy vznikl i tento rozhovor, nevymyslel.

O MORÁLNÍ VINĚ

O čem je povídka, která dala knize jméno? Je důležitá?
Ona je to vlastně novela, řeší se v ní problém morální viny. A já ten problém považuji za velice aktuální.

Vracíte se znovu k případu Jana Masaryka. Máte o něm nějaká nová zjištění?
Ano. A jsou šokující.

O čem bude vaše chystaná novinka? Vyjde do Vánoc?
Jde o příběh novináře, který se shodou okolností dostane do blízkosti vzniku Islámského státu. Ale do Vánoc rozhodně ne. A je ve hvězdách, zda vůbec spatří světlo světa.

Žijete kousek od lesa, je vám dnes příroda inspirací?
Bydlím v Povrlech. A cesta lesem na Mírkov je skutečně inspirativní.

Máte nějakého svého „oblíbeného čtenáře"? Někoho, kdo na vaše knihy netrpělivě čeká a nutí vás do psaní?
Můj dlouholetý přítel Ladislav Šalda z Chomutova si nejen rád mé knihy přečte, ale také se na nich radou a potřebnými informacemi podílí. Sám přitom napsal knihu Cesta rudého kata (AOS Publishing, 2015). Všechny mé knihy má i můj známý šéfredaktor Blogu Prima Topí Pigula.

Je některý z autorů vydavatelství AOS váš oblíbený? Díky které knize?
Rád si přečtu knihy svého bývalého redakčního kolegy Františka Ročka.

VYVÁŽENÁ STRATEGIE

Vydal Pavel Mészáros i knihu, na kterou byste rád reagoval, napsal něco proti, či naopak na obhajobu?
Já si myslím, že Pavel Mészáros má vyváženou ediční strategii. Oceňuji u něho i férový přístup v jednání s autory.

Vrátíte se v knize někdy i do časů, kdy jste dělal šéfredaktora Severočeského regionálního deníku? Našlo by se i tehdy pro vás nějaké kontroverzní téma?
O své činnosti novináře se zmiňuji v knížce Očkovaný satanem, vydalo ji nakladatelství AOS Publishing. Pokud však máte na mysli dobu, kdy jsem byl šéfredaktorem Severočeského regionálního deníku, tak to zatím nosím námět v hlavě.