Koncertní program Passio Domini představí na Velký velikonoční pátek od 18.00 v kostele Povýšení sv. Kříže soubor Schola Gregoriana Pragensis. Na sever Čech se tak po třech měsících vrací pěvecké seskupení založené a řízené hudebníkem Davidem Ebenem, jedním z tria bratrů Ebenů.

„Vrcholem církevního roku jsou svátky Velikonoc, na které se církev připravuje šestitýdenní postní dobou. Z tohoto období nejintenzivnější a po obsahové stránce nejhutnější je poslední týden před Velikonocemi, tzv. Svatý týden," říká Marie Bořková, spolupracovnice Ebenova souboru.

„Začíná Květnou nedělí — památkou Ježíšova triumfálního vjezdu do Jeruzaléma. Ve čtvrtek téhož týdne — tzv. Zelený čtvrtek — je v liturgii hlavním tématem Poslední večeře s ustavením svátosti eucharistie, v den následující, Velký pátek, Ježíšovo ukřižování. Svatý týden vyústí do sobotní velikonoční vigilie — oslavy Ježíšova vzkříšení."

Typickou součástí liturgie Svatého týdne jsou pašije líčící události okolo Kristovy smrti na kříži. Pašije podle evangelisty Lukáše tvoří i osu koncertu. „Budou přednášeny v nejstarší formě, jakou křesťanská bohoslužba poznala: v gregoriánském chorálu. Do tohoto zpěvu se zaposlouchá v Kadani publikum koncertu souboru Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem," dodala Marie Bořková.