Inventa Storca je progresivní post-rocková kapela z Ústí. „Její tvorba je typická významově zatěžkanými, emotivně podanými lyrickými texty a naléhavým zpěvem. Sdělení v textech podporuje rytmicky nekompromisní, razantní a barevně různorodá hudební složka, místy hraničící s psychedelickým rockem," uvedl Martin Ivan, kamarád kapely.

To dokazuje i obal, který odráží řadu témat z EP, které nyní vychází u nezávislého hudebního vydavatelství Yannick South. Deska je zpracována jako příběh, odehrávající se ve fantazijním světě plném nástrah, výzev.

Obal i fotografie

EP vychází na tzv. „pamětní desce" (první formát svého druhu) s přiloženým CD plus download kódem. Jeho artwork je z dílny světoznámého airbrushera Karla Kopice a zachycuje výjevy z celého příběhu alba. Obal desky doplňují snímky od severočeského fotografa Petra Hricka.

EP bylo natočeno v srpnu 2014 v ústeckém Tajném studiu v režii hudebníka Jana Brambůrka pod producentským dohledem hudebníka Jonatana Kalety. Ten na EP hostuje. O mastering se postaral Ecson Waldes ze studia Biotech.

V Inventa Storca hrají Martin Vacek (27, bg, zpěv), Martin „O.G." Slezák (27, g, zpěv), Lukáš „Topitsch" Kopic (34, hammond, mellotron) a Ondřej Wünsch (27, bicí). Jsou rovnocenná parta bez kapelníka… V rozhovoru pro Deník odpovídali první tři zmínění.

Proč název Inventa Storca?
O.G.: Vymyslel jsem ho já. Neznamená to nic konkrétního, ale hezky to zní i vypadá, když se to napíše.

Co je na kapele nejzajímavější?
To je strašně těžký říct. Jsem rád, když to v lidech vyvolává nějakou emoci, vadilo by mi, kdyby zůstali lhostejní.

Co posloucháte za muziku?
Dost progresivní rock ze 60. a 70. let, inspiruje mě. Ale i současné kapely, snažím se toho slyšet co nejvíc.

Lukáši, co pro vás znamená, že vydáte a pokřtíte první desku?
Velkej svět až do vesmíru. Je to hezkej koníček a když se to bude líbit, budeme rádi.

Už vydejte desku!

A ohlasy na vás od lidí?
Už vydejte desku! Říkají nám to rok a podařilo se to.

INVENTA STORCA je ústecká kapela, o které ještě hodně uslyšíme.Vznikli jste z více kapel, které zkoušejí poblíž centra Ústí. Jak vás napadlo prohodit si nástroje, každý hrát na něco jiného než v mateřské kapele?
O.G.: Běžně hraju hlavně na bicí, tady ale na kytaru. Je pro mě zpestření, že se na ní dají vytvářet melodie. To mi u bicích chybělo, tak jsem si zkoušel doma do šuplíku a ptal se kluků: „Nechcete to se mnou zkusit?" A tak jsem tu.

Jsou pro vás důležité české texty?
Martin, autor textů: Když někdo není rodilý mluvčí a chce zpívat anglicky, zní to šišatě. Nelíbí se mi to tolik, jako když někdo využije svůj krásnej mateřskej jazyk. Když pak člověk vymyslí něco hezkýho, je to hezčí v češtině.

Který váš text máte nejradši?
Martin: Všechny naše texty se mi líbí. Anglické texty často jedou po povrchu… V kapele je řešíme tak, aby znamenaly pro nás něco důležitého. Vznikají proto, že potřebujeme sdělit to, co zažíváme. U mě je to lyrická stránka života, zážitek, který chci dostat do textu… Ale máme i písničky s příběhem.

I šestiminutové skladby. Proč?
Lukáš: Protože je to hudba náročného posluchače. Ta si zaslouží, aby byla trošku delší a víc prokomponovaná.

To samé platí u textů? Asi není snadné otextovat rozsáhlejší hudební kompozici.
Martin: Mě baví, že psaním textů trávíme hodně času. Snažíme se společně přemýšlet nad jejich obsahem, aby měly hlavu a patu. A zároveň aby v nich bylo, co cítíme. Je to koníček, který se snažíme dělat pořádně.

I proto máte za tři roky „jen" jedno pěti písničkové maxi EP?
O.G.: Tvorba písniček není tak jednoduchá. Navíc nikdo nehraje na svůj vlastní nástroj…

Kopic plus Gagarin

Co jste vymysleli na křest?
Lukáš: EP by měl křtít asi Karel Kopic. Bude plný klub lidí a host, kapela Gagarin.
Martin: Ta kapela vznikla podobně jako my. Taky měli její členové jiné kapely a pohybovali se na hardcore scéně. Dnes hrají styl electro screamo, zdá se nám to blízký a tak jsme si je pozvali.

Jste z pěti stylově různých kapel z jedné zkušebny. Je to jedna velká rodina? Co vás z Ústí baví?
Lukáš: Dá se to tak říct. Pro mě jsou stěžejní Strange Fetish, hodně se mi líbí, nemá tu obdoby. Je to náročnější jazz rock, rockastyl, hraje v ní O.G. na bicí. Ale naše muzika je jiná, moc spřízněné kapely tu nemáme.
Martin: Hodně poslouchám Ravelin 7. Mám rád Thema Eleven z Hradce, líbí se mi Lidoví léčitelé z Ústí…

Pomohl vám i Jan Brambůrek?
O.G.: Šli jsme do studia už s hotovou muzikou, ale dost nám pomohl se zvukem.

Čeká vás křest. Už máte za sebou asi 15 koncertů, ale dá se říct, že tím to teprve začne?
Lukáš: To doufáme!
Martin: Jak teď všechno vychází a blíží se křest, tak nás ty věci nabíjí. Právě děláme na dvou nových písničkách, do půl roku bychom chtěli začít zase nahrávat.

Lidi vás dost chválí. Co vy na to?
Martin: Teď za námi přišel na koncertě jeden týpek a říká, že si užívá tyhle depky. Potěšilo mě to proto, že pochopil, o co se snažíme. A o to jde. Chceme lidi inspirovat. Cítím to hlouběji, než jen aby se jim to líbilo.

Příběh, který vyprávíte, je hodně dramatický?
Je. Je to hodně fantazijní, hrdina jde životem od začátku až do konce. Objevují se tu nadpřirozené síly, chapadla nebo zlý maják, který lidi osvětluje tak, aby neviděli na správnou cestu. A laň mu tu ukazuje správnou cestu.

Jsou strašně zajímaví

Jan Brambůrek, zvukový inženýr EP „Inventa Storca", vlastní nezávislé vydavatelství Yannick South, které nové EP vydává:

„Ani jsem netušil, že v Ústí funguje pár let zkušebna, kde je pět kapel. Lidi z nich si prohodili nástroje, každý hraje na jiný nástroj než normálně. Jejich české texty jsou víc poezie, strašně zajímavé. Hrají prog rock a do toho je strašně silná emo core energie. Něco takovýho v Čechách snad ani není. V Ústí je tradice dobrých jazzrockových kapel (Combo L), výborných emo core kapel (Ravelin 7) a dobrých textů (Houpací koně). Inventa Storca to vše spojuje. Pro mě je to velký ústecký objev. Cítím tu odkaz Mars Volta, starých Yes, psychedelii Atomic Rooster i Už jsme doma. Živě jsou fenomenální. Jsem rád, že se na jejich EP můžu podílet, kvůli tomu Yannick South vznikl. Pomůže těm klukům růst dál."