Letošní 47. ročník mezinárodní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte není jubilejní. Půlstoletí přitom oslaví „až" v roce 2017.

47 let i lidí v soutěži

„Přesto ho vnímáme jako zlomový v dobrém smyslu slova. Letos se totiž přihlásilo symbolických 47 účastníků ze 17 zemí světa a soutěž získala jako generálního partnera společnost Net4Gas. Navíc se dále těší významné podpoře Ústeckého kraje, města Ústí nad Labem a dalších podporovatelů. Ti nejen že přináší finanční podporu, ale také se vlastní iniciativou podílejí na propagaci a hladkém průběhu soutěže s tak velkou tradicí," řekl Marek Korbélyi, ředitel ústecké Základní umělecké školy Evy Randové a předseda organizačního výboru hudebního klání Virtuosi per musica di pianoforte 2014.

Má už své jméno

Soutěž má ve světě dobré jméno. Je uznávanou náročnou soutěží, do které se nemůže přihlásit mladý umělec průměrných kvalit.

„Ale, nebo spíše právě proto, se soutěž dále vyvíjí a nabízí nové možnosti pro soutěžící," je spokojen Marek Korbelyi, sám muzikant.

Loni i předloni dostali soutěžící šanci vybrat si ze dvou soutěžních nástrojů. Letos už po třetí bude zahajovat soutěž v Severočeském divadle koncert se sólistou minulým absolutním vítězem za doprovodu symfonického orchestru.

„Od minulého roku soutěžíme ve čtyřech kategoriích. To abychom dali příležitost uspět i mladším klavíristům," vysvětluje. Ubytování od letošního roku zajišťuje ústecký Clarion Congress Hotel.

Přenos na internetu

Velkou novinkou letošního ročníku bude i přímý televizní přenos druhého kola soutěže a koncertu vítězů na internetu. „Má to hned dva důvody. Za prvé chceme přispět k větší transparentnosti a tedy i objektivitě soutěže, za druhé je naším záměrem umožnit vidět a slyšet soutěž i těm, kteří se nemohou do Ústí dostat. Většinou jsou to blízcí soutěžících, ale také třeba další mladí klavíristé, kteří by možná chtěli přijet soutěžit do Ústí příští rok," uvedl pro Deník Marek Korbelyi.

V čele s Kasíkem

I porota soutěže se v posledních letech výrazně změnila. Spolu s novým předsedou Martinem Kasíkem získala mladického ducha a odráží současné moderní trendy.

Co se ale nezměnilo, je přístup organizátorů, kteří zabezpečují pro účastníky soutěže vynikající zázemí tak, aby mohli podat co nejlepší výkon a cítili se v Ústí nad Labem jako doma.

Bude to neuvěřitelné

„Tímto chci pozvat i čtenáře Deníku a jeho webových stránek do hlediště Severočeského divadla v Ústí nad Labem na slavnostní zahájení soutěže ve středu 19. listopadu od 18.00. A samozřejmě i na závěrečný koncert vítězů v pátek 21. listopadu ve stejný čas. Věřte, stanete se zde svědky neuvěřitelných výkonů mladých klavíristů. Zažijete tak emocemi prosycenou atmosféru, kterou Pianoforte pravidelně nabízí," dodal.

Vstupenky na zahajovací koncert a na Koncert vítězů lze zakoupit v pokladně Severočeského divadla.