Koncert Davida Kollera, exčlena české rockové legendy Lucie, byl v létě jednou z událostí 21. ročníku festivalu Benátská noc ve Vesci v Liberci. Na sever Čech se nyní rockový zpěvák, bubeník, kytarista i autor úspěšných skladeb Koller (52) se svou současnou kapelou vrací; hity svými i Lucie pobaví v Letním kině v Ústí publikum Labského léta 2013, pozdně letního festivalu. Vedle něj tu v sobotu 31. srpna zahrají No Name, Xindl X či Peter Bič Project, akce vrcholí koncertem Mekyho Žbirky a ohňostrojem.

Na své zatím poslední desce „Teď a tady" (2010) má i skladbu „Ty a já", v níž David Koller hraje na bicí, hoří a lidé chodí lhostejně kolem. Na ten song jsme se také zeptali…

Ale hořet už nechci

V klipu „Ty a já" hoříte. Byl to nejvíc kaskadérský kousek, který jste kvůli hudbě udělal?
David Koller: No to určitě, nic takovýho bych už nikdy nezkoušel. (smích)

Nadával jste si za to někdy?
Ne, mně se nic nestalo, takže to bylo v pohodě. Už když jsem musel jezdit na Barrandov na zkoušky, abych si to jakoby „osahal", to teplo, abych si vyzkoušel… Ono vás to vlastně ani nesmí hřát. V okamžiku, kdyby vás to začalo trochu pálit, tak už je pozdě. Takže abych se nebál při tom hraní, když jsem hořel, když jsem to začal zkoušet, tak tehdy mi poprvé došlo, do čeho jsem se to pustil. A do čeho mě režisér „nacpal".

Dospělí lidé chodí okolo vás, jsou lhostejní. Jediné dítě to zaujme, sleduje vás. Je tento videoklip klip o naší lhostejnosti?
Přesně tak.

Od 16 s kapelou

Do Ústí na festival Labské léto přijedete i s kapelou, se svým Bandem. Uměl byste si představit, že byste v amfiteátru hrál jen sám s kytarou?
To ne, já asi už od svých šestnácti let hraju jenom s kapelou. Takže i tentokrát v Ústí to tak bude.

Labské léto 2013Letní kino v Ústí, 31. srpna
„No Name" (start 13.30)
/dál zatím bez pořadí/
David Koller & Band
Kristina
Debbie + Lipo
Peter Bič Project
Xindl X
Miro Žbirka
…a na závěr ohňostroj!
web: www.labskeleto.cz

Co tedy v Letním kině v Ústí uslyšíme? Bude váš repertoár hodně podobný vašemu koncertu na Benátské noci 2013?
To ne, my tam budeme hrát myslím unplugged koncert, a to jsou naše písničky udělané úplně jinak. Některé stejné písničky zazní, ale je to jako celovečerní záležitost…

Příští rok vás čeká pár velkých koncertů se skupinou Lucie. Bude to „návrat do stejné řeky" po těch letech?
Jo, mě to samotnýho překvapilo, jak se „smázlo" těch deset let, nebo jak dlouho už spolu nehrajeme.

Počítáte pro koncerty opět i s baskytaristou Martou Minárikem a se zpěvačkou a kytaristkou Lenkou Dusilovou?
To ne. Bude to ta původní sestava Lucie s P. B. Ch., takže s Lenkou asi ne.

Co Pusa?

A když už mluvíme o Lence Dusilové, stýská se vám po vaší společné skupině Pusa? Svého času bývala skvělá…
My si s Lenkou, musím říct, občas spolu zahrajeme. Udělali jsme spolu několik koncertů jak festivalových, tak i pět koncertů s Agon Orchestrou zaranžovaných Petrem Kofroněm. Tam jsme měli Lenku stále. Takže my si s Lenkou občas zahrajeme, protože se máme rádi.

Ale Pusa už asi nehrozí, že? Její návrat, nebo třeba revival…
My jsme třeba právě na Benátské hráli písničku „Řetězy", která je z období Pusy.

Z posledních dvou let máte známou píseň, duet „Sami". Ten občansky politický protest song zpíváte s herečkou Bárou Polákovou. Umíte si ale představit, že byste ji zazpíval také na koncertě v amfiteátru v Ústí? Že by také na festiválku na konci léta, tedy na akci pro celou rodinu, zněla slova o politice „Jsme v pr*eli, můžem si za to sami…"
Já myslím že jo. Ale je do ní potřeba docela velkej holčičí sbor a musí se to dost zkoušet, takže vlastně nevím. Třeba loni na festivalu Rock for People jsme si ji hráli i s kapelou. Je to sice organizačně trošku složitější, ale udělat bychom ji mohli. Určitě bychom se kvůli ní nenechali dlouho přemlouvat, protože je dodnes, bohužel, velmi aktuální.

Ať míň kradou

I na to jsem se chtěl zeptat. Máme nového prezidenta, komplet se vyměnila vláda, ale soudím, že pro vás se zas až tak moc nezměnilo. Nebo se pletu?
Já si myslím, že to je jedno, kdo krade. V tom jsem dost skeptickej, ale co bych chtěl, o co mi jde, je, že by se třeba kradlo o řád míň. Že když nějaký ministr, který si říká že je ogar s kulemi, podepíše smlouvu a má z ní 480 milionů, tak nevím na co potřebuje tak velkej úplatek. Jestli by nestačilo jenom 48 milionů.

Na konci té písně se mluví o králi, který je nahý. Samozřejmě že to je příměr ke slavné pohádce, nicméně uměl byste si představit, že bychom tu v Česku měli monarchii? Bylo by to pro naši zemi lepší?
Mně je celkem jedno, kdo tu krade. Ti lidi jsou vystavení velkému tlaku kvůli veřejného rozpočtu, o kterým všichni vědí, jak je velký a kolik se na něj vyčleňuje peněz. Jestli je tam někdo, kdo řekne: „Fajn, já vám ten barák postavím za 15 a 5 půjde do vaší príma partaje", tak to bude jako vždycky, vždy to tak bylo. To je asi všude. Ale jestli bude krást Karel nebo tady ti soudruzi, mně je to celkem jedno. Jen by mohli krást o trochu míň…

Máte v kapele výborného sólového kytaristu. Jak se takový člověk hledá, je to těžké?
Ten se hledá těžce, takovej se hledá na inzerát.

On dává vaší muzice hodně…
No já myslím, že má ještě svoje rezervy. (smích)

A co vaše nové album, bude?
Tak na to se klidně zeptejte kapely. Já vlastně ani nevím, co pánové vědí. My ale pořád něco připravujeme, a furt nic nemáme. (smích)