Takové bylo vystoupení kytarové legendy Štěpána Raka, druhý koncert nového hudebního festivalu „Michal Mašek a hosté hudební setkání", ve čtvrtek 1. listopadu. Vše vymyslel klavírista Michal Mašek z Ústí, akce pořádá s ústeckým muzeem. Festival vznikl za podpory města Ústí a významných firem.

„Projel jsem svět, ale dnes hraji v Ústí poprvé," řekl vděčnému publiku Štěpán Rak.

„Je sympatické, že akce krom známých osobností festival v říjnu zahájil houslista Svěcený, dá šanci začínajícím hudebníkům, žákům ZUŠ; tentokrát Anežce Burčové (11) a Richardu Remešovi (13)," řekl František Mašek, autor fotografie u článku, otec klavíristy. „Bylo zajímavé hovořit s Rakem na rautu, který už k hudebním setkáním v muzeu patří," dodal.

Výjimečný koncert

Koncert to byl od začátku výjimečný. Než pořadatelé vyvěsili billboard, už nebyly lístky. A lidé dál volali… „Pro mě je obrovská čest, že jsem panu Rakovi první hraní v Ústí organizoval. A umožnil tak publiku slyšet a vidět jeho mimořádné umění," řekl Michal Mašek. „Předává radost, posluchače si podmaní. Když hraje, čas plyne jinak, ani si neuvědomíte, že vydržíte skoro nedýchat hodinu a půl."

Ale Rak ho i rozesmál. To když pár minut před začátkem říká: „Musím se podívat do programu, co mám hrát," tvrdil. „Totiž, pro něj není problém hrát 50 celovečerních programů téměř bez přípravy," vysvětlil pořadatel.

Rak jednotlivé skladby komentoval, vyprávěl krásné příběhy. „Celý program gradoval k závěru i k přídavkům, člověk by nevěřil, že je možné zahrát Smetanovu Vltavu na kytaru tak, že máte pocit, že zní sálem nástroje nejméně tří kytaristů. Ač pan Rak hraje denně, zdržel se do pozdních hodin při setkání a se všemi, kteří chtěli, si povídal, fotil se… To dělal i Jarda Svěcený, který i dvě hodiny po koncertě musel posluchačům ukazovat své housle," je spokojen Michal Mašek. Věří i v úspěch svého Vánočního koncertu již 4. prosince opět v Císařském sále. Zde vystoupí s hercem Pavlem Trojanem…

Ukážu Martinů jinak

„Posluchačům představím Bohuslava Martinů v konfrontaci s Chopinem, Debussym a Beethovenem. Přidám výstavu i projekci originálních kreseb a vtipné divadelním scénky, které Bohuslav Martinů prožíval v Paříži, Poličce i New Yorku. Chci posluchače obohatit, potěšit na duši," řekl Mašek.

Dokonalé splynutí

Štěpána Raka si užila i návštěvnice Lada Prokůpková. Mluví o koncertě jako o skvostné akci. „Mistr uváděl skladby svými moudry a doprovodil zpěvem. Byl požitek poslouchat tóny jeho kytary, ale i vidět, jak mimikou, lehkým úsměvem na rtech, přivřenýma očima a výrazem v tváři dotvářel již tak dokonalé provedení skladeb. Bylo to dokonalé splynutí duše člověka s duší nástroje," vzpomíná.

Skladbu z programu Vivat Carolus doplnil Rak úvahou, jak moudrý byl panovník Karel IV. A že se jeho moralita „Jak dobře je zemi, jejíž král dbá více na blaho lidu, než na své vlastní", také dnes hodí.

„Moc se mi líbil výběr z pořadu Chvála čaje jasmínový, anglický, či ten z japonských zahrad. Ty vůně, vánek, cinkání zvonečků, gejši to bylo úplně ve vzduchu!" je spokojena návštěvnice. Ladu Prokůpkovou nadchly přídavky, také ´Nezvalův vltavský čaj se smetanou´. „Prostě nádhera! Recitoval Nezvalovy verše Tebe, Praho, je tak těžké opouštět…" blaženě vzpomíná Ladislava Prokůpková.

Rak těšil poezií

„Moc pěkné. Došlo mi tam, jak moc nám dnes chybí verše, třeba kdysi Nedělní chvilka poezie. Vzpomínáte?!"

Ale tak jako pro ostatní diváky, ani pro ni setkání s Rakem koncertem neskončilo. „Na rautu jsem na pár minut ´ukořistila Mistra´: Vzpomínáte si na církvický kostelík, kde jste před pár lety byl? A co vaše kamenná kytara? Ujistil mne, že si Církvice pamatuje, ale že v Ústí je ten den poprvé (ač procestoval 70 zemí)," popisuje návštěvnice.

„A kamenná kytara? Ta je jediná na světě. Kvůli bezpečnosti ji tedy s sebou nevozím," vysvětlil Štěpán Rak.