Zazní písně, které Horáček s Hapkou napsali a natočili během třicetileté spolupráce. V doprovodu instrumentalistů je zazpívají Horáčkovi přátelé František Segrado, Ondřej Ruml a Lenka Nová. Ta se hudbě věnuje už 25 let.

„Postavili jsme letos zcela nový repertoár, aby ti, co se vracejí, měli možnost poslechnout si něco nového a že je z čeho vybírat," říká Lenka Nová.

Trochu se to ve mně pere, slyším-li slogan Horáčkova turné Hapka žije! Není to milosrdná lež?
Beru to jako parafrázi na to, že žije jeho hudba. Nechceme tím říci nic jiného, než že hudba, kterou Petr Hapka napsal, přetrvává i po jeho smrti. Lidi ji pořád poslouchají, zní na koncertech, nehrajeme ji jen my. Petr Hapka napsal muziku, kterou mají ve svém repertoáru i jiní.

Dočkáme se ještě nové Hapkovy písničky podobně, jako vyšlo po smrti Fredi Mercuryho nové album Queen?
O jedné ukolébavce vím, je moc hezká. Už jsme ji hráli i na koncertech a na žádném albu ještě není. Michal říkal, že má jednu pásku, ale kolik se toho z ní dá použít, netuším.

Zamávalo s vámi, když Petr Hapka zemřel?
Já věděla, že už je hodně nemocný, a že to zřejmě přijde. Nechci být patetická, ale myslím, že každý není nahraditelný. Petr Hapka byl jedinečný. Měl nezaměnitelný rukopis, jeho písně hned poznáte, psal je s neuvěřitelnou lehkostí.

Ústečtí orangutani mají opravenou expozici.
Orangutani mají nový výběh, který zoo nechce doplatit

Váže se k vašemu setkání s Michalem Horáčkem pěkný příběh?
Poprvé jsme se setkali na albu Ohrožený druh (2008), když pro něj hledal zajímavé, známé i neznámé ženské hlasy. Doporučil mě mistr zvuku Michal Petránek, se kterým Michal spolupracuje už dlouhá léta, a se kterým jsem se já setkala na své první sólové desce.

Jak probíhala další spolupráce?
Na Ohroženém druhu jsem zpívala půl písničky Jak ten chlap se na mě dívá, na další desce už to byla píseň celá, na dalším albu čtyři kousky, zde jsem se podílela i na hudbě. Naším posledním společným dílem je album Čtyřicítka, která vyšla loni na podzim. Michal je výhradním autorem textů, já výhradní interpret a z více než poloviny i autor hudby.

Čemu se teď věnujete?
Hlavně živému hraní, v březnu jsme zahájili Čtyřicítku TOUR 2017 a budeme pokračovat i na podzim, o koncerty je zájem. S Michalem Horáčkem pokračujeme v jeho recitálu Na cestě. O tom, jestli budeme jezdit i příští rok rozhodne, jak dopadne jeho kandidatura na prezidenta.

Jak moc mu funkci prezidenta přejete?
Na jedné straně to nechápu. Vedl spokojený život úspěšného muže, který má novou rodinu a malé dítě, je zajištěn a může si pro radost psát texty a jezdit koncerty. Že se dobrovolně vrhl do každodenních opravdu hnusných a nepřátelských ataků. Na druhou stranu ve své branži už dosáhl úspěchu a tak zřejmě potřeboval novou výzvu. Michal je pracovitý člověk. Když něco dělá, dělá to naplno, proto bych mu přála, aby to kvantum energie, které už do svého snu investoval, mělo nějaký smysl.

Jak vnímáte ostatní kandidáty?
Současný prezident je pro mě nepřijatelný, stydím se za jeho působení. O ostatních, kromě Michala Horáčka, zatím moc nevím. Vím, že budu volit proevropského, demokraticky smýšlejícího kandidáta, který se bude chovat důstojně.

Michal Horáček navštívil pekárnu v Proboštově.
Michal Horáček: Na Děčínské kotvě jsem se mohl stát hrdinou