Trochu deště během koncertu Bena Cristovaa a hip hopových hrdinů PSH, báječná show Mňágy a Žďorp, roztančené davy a téměř plné Letní kino v Ústí. Pro každého jiné hvězdy: tradičně se do největšího amfiteátru Čech vrátil Mig 21, Sebastian s novou deskou Hvězdy. Svou loňskou absenci v letním kině – tehdy tu nestihl odehrát – nahradil pop písničkář Pavel Callta.

Sebastian byl stydlivý

Boženu Vodičkovou, studentku z Prahy. překvapilo, jak byl na úvod Sebastian stydlivý - na to jaká je to dnes hvězda. „Udělal mi radost písničkář Pavel Callta, byl skvělej. Ale velké zklamání byli O5 a Radeček, zvukaři jim zničili koncert. Nedivím se, že když to Radečkovi nehrálo, vzdal to a znechuceně odjel. Naštvaní jsme byli i my, tak alespoň s nima mima fotku," prozradila dívka. „Kamarádka psala pořadatelům na Facebook na zeď, že chce vrátit vstupný. Ale bavili mě Wohnout, od nich jsme znala poslední písničku Svaz českých bohémů. „Vracím se domů nad ránem…" zanotovala hit, který má na YouTube víc než 21 milionů shlédnutí!

Studenti vyrazili v rámci majálesu do průvodu
FOTO: Majáles ústecké univerzity mokl, ale hřála ho muzika

To PSH se jistě nestyděli

Jak přiznal Ústeckému deníku Vladimir 518, lídr hiphopového tria Peneři strýčka Homeboye, tato kapela si s vulgaritami moc hlavu neláme. Na koncertě tedy nezapomněla na hit AZ Kviz a nebylo divu, že mládež zpívala s s nimi. „Můj rap letí na měsíc," zpívalo trio poté, co svůj koncertní festivalový set odehráli Wohnouti. „Je to fakt divná doba, když Havel je sprostý slovo," postěžoval si Vladimir 518. Mezi tím Wohnouti opouštěli letní kino a jejich lídr Matěj Homola, ještě než vyrazili na další štaci, Deníku řekl: „V tomhle amfiteátru se nám líbí, hráli jsme tu asi potřetí. A koncert se i dnes povedl. Publikum dobrý, nadšený…"

Ben Cristovao byl fenomén

„A těším se na Bena Cristovao. Proč? Protože si sundá tričko a budou vidět ty svaly. V SuperStar ho nikdo neuznával ale prosadil se z nich nejvíc," těšila se. Ben sice na své hity nezapomněl, dal třeba hiphop Těžký váhy nebo Sewet Chilli. Publikum, zvlášť dívky, zpívaly většinu s ním, ale na to tričko nakonec nedošlo.

Fandím Benovi," řekla Deníku sedmiletá Amálka z Děčína, kterou máme ve fotogalerii u článku. Svůj idol podpořila tak velkým křikem, jaký jen ve svém věku zvládla. „Nemůžete se divit, vždyť ho miluje její starší, desetiletá sestra. Dnes ji poznáte snadno, pod pódiem má kytku na hlavě," dodala Gábina, maminka malých slečen.

Juniorský maraton zná své vítěze.
Pro finále Juniorského maratonu si doběhli gymnazisté z Teplic a Ústí

Sourozenci Jiří Petrželka (21) a Karolina z Chabařovic si přijeli užít PSH i Bena. „Od něj mě víc baví hiphopový věci, než pop. Má v něm lepší texty," tvrdila slečna v čarodějnickém. „Docela se propracoval na deskách od popu v angličtině až po český rap. Do něj vložil emoční popdpření člověka, aby mu řekl nejsi žádnej póvl, má cenu žít. A přidá chill outovou věc, aby se člověk nad životem zamyslel, že to není tak špatný," řekl Já si do něj cením, že škára jeho žánrů je dost široká. Přidá reggae, hip hop i rap, pak zas pop a árenbí, i ty reggae beaty tam má dobrý. To mi sedí. Pro mě to zachránil třemi posledními hip hopopvými písničkami Kolotoč, Těžký váhy a Nemůžu si dovolit. Jsou to srdcovky, kapela mu šlape a rozumí. Když to řeknu vulgárně, on začal na tom „Já jsme jen negr z Plzně" a všichni si o něm mysleli, že umí zahrát v Ordinaci a nic víc. Ale ostatním lidem dokázal, že zpívat a rapovat umí," dodal Jiří z Chabařovic, student z Prahy.

Vstupenky na akci podražily

„Vstupenka na letošní Ústecký majáles byla nejdražší v historii, přesto byl program skvěle zvolen. Škoda, že to pořadatelé při třetí kapela nezvládli a Radeček odcházel naštvaný. Každopádně atmosféra Letního kina všechny nešvary smazala a všichni jsme si to užili, jak se na majáles sluší a patří," pochvalovala si Monika Ryšlinková, studentka Filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně.

Vladimir 518
Lidi, kteří neposlouchají rap, naše kapela rozčiluje, říká Vladimir 518

Domácí pop rockoví UDG přivezli svou loni novou desku „Emotikon" a jejím úvodním hitem Intergalaktická začali, aby pokračovali další novinkou Duše lamp a Atomy. Ze straších hitů dali Buď a nebe, Hvězdáře, Raketu i Kurtizánu, také díky nim byli hrdiny publika. A samozřejmě také díky své show mezi lidmi - bubeník Jugi, textař UDG, se zase ukázal! Navíc jsou domácí, ústečtí.

Fialova Mňága na majáles zazářila

Absolutní hvězdou programu letos byli valmezští rockeři Mňága a Žďorp, legendární parta okolo zpěváka, textaře, spisovatele a šoumena Petra Fialy. „V tomhle amfiteátru jsme hráli kdysi před lety, tehdy tu byla Petra Janů nebo možná Věra Špinarová," ohlédl se Petr Fiala. Mě se na nich líbí, že si nenechávají ty největší hity až na konec koncertu, že je dají klidně i na začátek vystoupení. Tak třeba letos na majáles hráli na začátku Písničku pro tebe nebo I cesta může být cíl, to jsou pro mě velký hity. A líbí se mi na nich, že je vidět, že je to baví, že jsou to hrozní srdcaři. A že i písničky z jejich nového alba Třínohý pes, který zařadili, jsou slušné hity. Třeba Znali se, Boží mlýny, Odpolední," byl koncertem Mňágy nadšený Aleš Novák. Jako přídavek Fiala a spol. hráli starý dobrý hit Ne teď ne, až jindy. Ale zase jinak, než ji od kapely z konce 80. let známe. A jistě to nebylo podlézání publiku, ale euforie, když Petr Fiala na závěr hlásil: „Děkujeme. Ústí nad Labem je hlavní město hudby!"

Devátý ročník závodů dračích lodí na Labi v Ústí
FOTO: Vaňovští Cákalové ovládli závody dračích lodí na Labi

V čarodějnickém i pozítří

Macháčkův hitový i bláznivý Gig 21 nezapomněl na těhotnou Mámu co se vrací, Slepic pírka, Malotraktorem… „Nejvíc jsme se tu těšila na Cena, PSH, UDG a Gig 21, i ten mi udělal radost. Nakonec si ještě dáme v klubu Doma afterparty. Je tam Jakub Děkan, ten není úplně špatnej. Oceňuju interpreta, který se snaží něco zajímavého dělat. Takže všechno, co tu dnes je, je nějakým způsobem fajn," tvrdila Karolína Petrželková z Chabařovic. „V čarodějnickém budu i zítra, ale i další dny. Asi tím oblečením dokážu vyjádřit, jakej člověk vlastně jsem," dodala.