Světoběžník Martin Loew opět odpovídal na zvídavé otázky Deníku.

Podle titulního obrázku k diashow Americký severozápad tu potkává to nejmodernější dávné indiánské tradice…
To ano, i Amerika má svou historii. Ač její dávnější část není viditelná jako u Evropy, historie tam žije už jen v tom, že původní obyvatelé, říkejme jim indiáni, měli životní prostředí v lásce, chránili ho, vážili si jej. Díky tomu se nám tam na řadě míst zachovala původní příroda, tu nemáme v Evropě nikde. Zde ji naši předkové dávno změnili dle svého gusta.

Sošku jste si fotil, či ji máte?
Nemám, z cest si artefakty nevozím, nepotřebuju vše vlastnit.

UKRADENÝ TOTEM

Váže se k ní nějaký příběh, mýtus, drama?
„Soška" je motiv z vyřezávaného totemu indiánského kmene Tlingitů a v centru Seattlu připomíná jeho založení v roce 1852. Založily ho bledé tváře, jméno má po tlingitském náčelníkovi Seattlovi. Totem ukazuje kořeny města, vztahuje se k němu složitý příběh. Tedy stručně byl nejprve indiánům ukraden, pak vrácen, později indiány předělán, bělochy zaplacen a zas věnován městu.

Setkal jste se s tím, že si lidé pletou stát Washington s městem Washington?
Celkem běžně, lidí netuší, že existuje americký stát Washington; předpokládají, že je to okolí stejnojmenného města. V češtině se totiž nikdy o hlavním městě USA nemluví jako o „Washingtonu, D.C.", to by jinak bylo jednoznačné odlišení. U nás si to označení vzal do úst asi jen velikán Cimrman.

Jak rozsáhlá je tato lokalita ve srovnání s územím v Česku či v Evropě?
Stát Washington má rozlohu asi 185 tisíc čtverečních kilometrů trochu více než dvojnásobek ČR. Takže nic tak nekonečného…

Volil jste pro návštěvu konkrétní roční období?
Volil, a hned dvakrát. Poprvé jsem nezvolil správně. První cestu jsem plánoval na červen, ale to leželo v Kaskádovém pohoří tolik sněhu, že nebylo možné nikam pěšky vyrazit. Vládly tu nekonečné mlhy, nebylo nic vidět. Druhou cestu jsem podnikl v září, to byla parádní volba. Nebe blankytně modré, horské stráně v zářivých podzimních tónech a nad tím vším oslnivé ledovce Vysokých Kaskád.

NIRVANA A HENDRIX

Pro českého fanouška rocku je Seattle město Nirvany. Jaký otisk tam Cobain zanechal?
Cobain i Nirvana zanechali na zdejší kulturní scéně velký otisk. Nejviditelnější je asi EMP muzeum, moderní stavba z r. 2000 věnovaná dvěma nejvýznamnějším hudebním rodákům Seattlu: Kurtu Cobainovi a Jimmu Hendrixovi.

Navštívil jste i knihovnu?
Ano, a obdivoval zmíněné EMP muzeum, extrémně neobvyklou stavbu od světoznámého Franka Gearyho. Kovová pokroucená fasáda zaujme každého, ať pozitivně či negativně. Mě se Gearyho architektura líbí, ale kritikům EMP muzeum připomíná rozšláplou elektrickou kytaru či dokonce mrtvého netvora z moře.

Na čem tu z turistů těží?
Dobrý byznys je rozhodně vyhlídková věž Space Needle v Seattlu. S výškou přes 180 m je dominantou města od roku 1962, kdy ji tu jako vyhlídkovou atrakci postavili u příležitosti světové výstavy a stejně funguje dodnes. Už dávno není nejvyšší stavbou západu USA, ale na její atraktivitě a kráse vyhlídky to nic neubírá.

Co vás zde fascinovalo?
Příroda. Hory, divočina, deštné pralesy. Pralesy asi nejvíce. Na tak krásný, bujný a nespoutaný les, jako je v národním parku Olympic, to je radost pohledět.

Vzal byste sem i rodinu?
Na druhou cestu jsem se vydal se svou ženou a skoro dvouletým synem. Ukázalo se, že cestování po amerických národních parcích, kempování i výletování přírodou je pro takového kluka skvělý program. Jen se moje potřeby fotografa ne vždy shodovaly s potřebami dvouletého dítěte, ale to šlo snadno vyřešit dočasným odloučením od výpravy.

Co k pití byste tu doporučil?
Washington je největším pěstitelem chmele v USA a druhým největším pěstitelem a výrobcem vína.

Existuje tu ráj?
Deštný prales na poloostrově Olympic. Zelená uklidňuje, když vstoupíte do lesa, kde jiná barva není a je tu svěží vzduch i příjemné ticho tlumené všudypřítomným mechem, je to ráj. V deštném pralese mírného pásma nežijí na rozdíl od tropů jedovaté potvory, není se tu čeho bát. Zkrátka ráj.

UNIKÁTNÍ ZRCADLENÍ

Na který snímek jste pyšný?
Řekněme, že z některých fotek mám radost, že se podařily, jak jsem chtěl, a musel proto udělat víc než přijít a cvaknout. Na pár míst jsem se vracel, abych stihl správné světlo a podmínky. U proslulého jezírka Picture Lake jsem byl asi čtyřikrát, než jsem vystihl unikátní zrcadlení hory Mt. Shuksan v hladině obklopené barvami podzimní přírody.

V povídání zmiňujete krásy přírody i rozmary počasí, ale už ne zvířata…
Ve Washingtonu jsem viděl, fotil a do diashow zařadil řadu zvířat od housenky a hlemýždě, přes sviště i jeleny po medvěda. Kdo má rád zvířata, je na mou diashow srdečně zván.