Na dosah nyní máme mužský sbor Gruppo Polifonico „Claudio Monteverdi" ze severoitalské Rudi (Udine).

V rámci 18. ročníku mezinárodních sborových dnů totiž vystoupí v pátek 5. října na zámku v Duchcově. Představí zde své umění společně s pořadatelským sborem tedy s ženským komorním sborem CanticaBohemica ze severočeských Litoměřic.

Není to ovšem náhoda, obě tělesa se už dobře znají. Italský sbor, který nesporně patří k evropské i světové špičce v kategorii mužských sborů, a svým chystaným zámeckým vystoupením to jen potvrdí, je totiž pořadatelem festivalu „Cori di Evropa". A zmíněnému ženskému sboru se pozvání k účasti dostalo, a to dokonce jako jedinému evropskému sboru v historii přehlídky už dvakrát. Naposledy se tak stalo v loňském roce.

„Koncert na zámku v Duchcově by mohl být pro naše italské hosty zajímavý i v souvislosti s osobu jejich krajana Giacoma Casanovy. Prohlídku zámku, ve které jistě nebude chybět zmínka o této zajímavé osobnosti, jsme hostům samozřejmě objednali," prozradila Deníku prezidentka sboru CanticaBohemica Stanislava Suchomelová.

Sbor Coro C. Monteverdi vznikl již v roce 1976 a koncertoval od té doby na mnoha místech ve světě. Jeho repertoár tvoří především duchovní skladby od starých mistrů, ale zpívá i současnou tvorbu.

Nesporně pozoruhodná je také jeho nahrávací a publikační činnost. Vydal několik zajímavých CD s duchovní hudbou, i notovin s tvorbou předních italských skladatelů a úprav lidových písní. Jeho sbormistrem je maestro Matjaž Šček ze Slovinska.

Ženský sbor CanticaBohemica vznikl sice až v roce 2000, nicméně i za tuto poměrně krátkou dobu si vydobyl uznání a respekt nejenom v Čechách. Získal několik zlatých pásem i titulů absolutního vítěze na soutěžích v České republice, a v roce 2009 také pohár vítěze kategorie duchovní hudby na mezinárodní soutěži In canto sul Garda v Itálii. Repertoár sboru tvoří a capella zpívané duchovní i světské skladby od českých i světových autorů, sbormistrem je PhDr. Vladimír Frühauf.

Koncert na duchcovském zámku, místě vyhledávaném interprety klasické hudby, ctiteli historie i publikem, začíná v pátek v 18.00. Druhý festivalový koncert se pak uskuteční 6. října v kostele Všech svatých v Litoměřicích.

Zpracovala Miloslava Lánská