Strašidlo na hradbách Střekova? Ústečtí a střekovští obyvatelé v roce 1842 líčí, jak mezi gotickými zdmi spatřili bloumající záhadnou postavu v bílém. V měsíčním svitu prý vystoupala na hradby a poté i na vrch Vysoký Ostrý.

Nakonec se ukázalo, že tímto způsobem hledal před 175 lety inspiraci světoznámý skladatel Richard Wagner. Poté sepsal báseň, jež se později stala libretem pro jednu z jeho nejznámějších oper Tannhäuser.

Prameny pohříchu bulvární pak líčí i další podrobnosti z Wagnerovy návštěvy Ústecka. Běhal prý za „ženskými“ a vnadnými děvečkami z podhradí, a vůbec si užíval života. „Dochovala se Wagnerova korespondence, takže celkem spolehlivě víme, co tu dělal. Největší blud je, že tu napsal Tannhäusera, to samozřejmě ne,“ líčí šéf ústeckého archivu Vladimír Kaiser.

TŘI TÝDNY POD HRADEM

Uznávaný mistr klasické hudby a tvůrce hudebního dramatu si na Střekově, který se mu coby romantická zřícenina velmi líbil, pronajal na zhruba tři týdny v malé hospůdce místnost.

„V básni, ze které se později, ale jen velmi podružně, stalo libreto Tannhäusera, zkřížil dva pokleslé dobové romány. Soutěž trubadúrů na hradě Wartburgu a Venušin pahorek. Tak se jmenovaly,“ pokračuje ústecký archivář.

Opera Nabucco na hradě Střekov
FOTO: Na hradě Střekov zněla opera Nabucco. Najdete se na fotkách?

Wagner si prý rád zavdal dobrého pití, a tak byl zázrak, že z hradeb, po nichž k velkému pobavení místních zamotán do bílého „lajntuchu“ pobíhal, nespadl a neublížil si. „Jednou či dvakrát sledoval z Vysokého Ostrého rozbřesk,“ dodává archivář Kaiser.

Na Wagnerovu návštěvu dnes na hradě upomíná deska, kterou věnovala někdejší ředitelka ústeckého divadla Marie Pospíšilová. Také restaurace se dodnes jmenuje Wagnerka.

I hrad Střekov letos slaví velké jubileum, 700 let od svého vzniku. „Připravujeme oslavy tohoto výročí a samozřejmě nemůžeme opomenout tak významnou kulturní osobnost. Řeč tedy přijde také na Wagnera,“ slibuje hradní kastelán Pavel Kučaba.

Naopak Ústecký kraj ani město Ústí v této spojitosti nic neplánují. Koncert věnovaný Wagnerovi chybí i v programu Severočeského divadla opery a baletu. Milovníci Wagnerova díla se tak musejí spokojit pouze s festivalovým koncertem v neděli 20. srpna, kde výňatky z Tannhäusera zazní.

Začátek turistické sezóny na hradě Střekově.
FOTO: Sezóna na hradě Střekově začala šermem, tancem a hudbou