Miroslav Černý jezdil s Rangers jako moderátor, pak žezlo předal Petru Nárožnému. Černý je dnes asi největší odborník na českou country, mj. sestavil 3CD kolekci „Rangers: Zlatá edice" (Supraphon, jaro 2015).

O Rangers i nostalgické hitové kolekci z let 1968 až 1999 jsme si s ním povídali.

Která písnička z nového 3CD je podle vás největší rarita?
Šlo mi o to, sestavit výběr toho nejúspěšnějšího, nejznámějšího. Raritou je na 3CD vlastně každá písnička.

Těžké bylo loučení

Byla radost volit pro ni písničky?
Byla. Ale na tom je vždycky nejtěžší loučit se s písničkami, které už se tam nevejdou.

Jste Rangers za něco vděčný?
Díky spolupráci s nimi jsem se dostal na pódium, začal jsem uvádět pořady. Díky Tondovi Hájkovi jsem udělal písničku Balíček karet, už to. Byly to krásný léta, dělal jsem s nima asi tři roky…

Váš druhý hit Poslední večeře je o malíři, který namaloval Krista a po čase podle stejného muže i Ďábla. Ta ale na 3CD není, že?
Zlatá kolekce Rangers.Není, i když jsem i ji točil s Rangers. Na 3CD už se nevešla. A Rangers chtěli, aby na kolekci byly písničky, které stále živě dělají.

Co s Rangers v Ústí zazpíváte?
Balíček karet.

Trošku mě ukecali

To se vám „vyplatí", jet na koncert sto kilometrů z Prahy do Ústí kvůli jedné písničce?
Abych se přiznal, tak trošku mě ukecali, že mají oslavu. Jinak už nikam nejezdím. Ve čtvrtek jsme měli v Divadle U hasičů premiéru vzpomínkového pořadu. Asi před měsícem jsem jim v jedné slabé chvíli slíbil, že s nimi ještě to slavení pojedu. Ale netušil jsem, že odjezd z Prahy je už ve 14.15. Mají to koncipované jako pásmo s dokumentárními filmy i klipy a musí se vše vyzkoušet na místě, takže se odjíždí brzo. To se mi moc nehodí, ale když jsem to slíbil…

Jak jste si to U Hasičů užil?
Moc se mi to líbilo, skvělá byla kapela i publikum, většinou pamětníci. Přišli na muziku a od Rangers ji dostali pěkně důstojně.

Vyhovují vám současní Rangers v čele se zakládajícím členem, banjistou Mirkem Řihoškem?
Ano, to jsou velice slušní lidé a výborní muzikanti. Dělá se mi s nimi po profesionální stránce velice dobře.

V DK Ústí se v roli předkapely jako pozvánka na finále Porty v červnu v Ústí představí trio Choroši. Znáte ho, baví vás?
Je to docela hezká, zajímavá a příjemná muzika. A myslím si, že se k Rangers hodí.

Rangers pro televizi

Je období Rangers, kdy už to nebylo ono? Podle mě v éře hitů Promovaní inženýři a Trpasličí svatba. Už byli trošku jinde…
To už má komunikace s nimi nebyla intenzivní, už jsem je sledoval jako každý normální posluchač. Tehdy už bylo třeba prezentovat se také na obrazovce a Trpasličí svatba a Inženýrská byly věci psané pro TV pořady. Ale já vycítil, že kdyby šlo třeba o banjistu Mirka Řihoška, tak by to nedělal. Ani dnes ve výročním pořadu ty písničky nejsou.

Co by byli Rangers bez herce a moderátora Petra Nárožného? Položil jste si někdy tu otázku?
Když jsme s Rangers odcházeli do Velkého sálu Dopravních podniků, dělal jsem v projekční kanceláři s Petrem Nárožným. Tehdy jsem ho požádal, jestli by to se mnou neuváděl. Asi dva roky jsme uváděli Rangers, ale když se šlo do Divadla E. F. Buriana, já byl zaměstnaný, měl jsem dost povinností v rádiu a psal texty, s aktivní koncertní činností jsem skončil. Ale Petr pokračoval dál.

Jak velkou výzvou pro kapelu byl hit Už vyplouvá loď John B. od slavných Beach Boys?
Písničku Sloop John B. dělaly v té době všechny vokální skupiny a až po nich to převzali Beach Boys, oni ji neobjevili. Byla slavná dřív, než se Beach Boys objevili na scéně.

Ze sedmdesáti devíti skladeb nového 3CD jich je jen třináct původních českých. Z toho jen jedenáct přímo od Rangers. Čím si to vysvětlujete?
Styl, který dělají, se opírá o americkou lidovku a tamní country. Takže je logické, že využívají tento repertoár. Ale možná to i dokazuje, že ve svém středu neměli výrazné skladatelské osobnosti a netroufli si. Je spousta skupin, které si to troufnou a dopadne to katastrofálně. Oni do toho nešli a většinou si textovali slavné americké tradicionály.