Ten večer jsem dal přednost divadelnímu festivalu Kult v Hraničáři. Měl boxerskou hru One step before the fall od Spitfire Company s živou hudbou Lenky Dusilové. Teď jí vyšlo album „V hodině smrti" s kapelou Baromatika. A trocha moderního tanečního umění před folk popovou show neuškodí.

Jako Pink Floyd

Píši to proto, že jsem dorazil až v půli show páně Kluse. Scéna vyzdobená jako pro Pink Floyd, jen v menším. Na pódiu seděly děti, Tom si je vytáhl k sobě, aby z koncertu něco měly, dobře viděly. Rozdával bonbony, ještě že to nedělal u školky. To by si zavařil.

Lidmi vyžádaná parodie a la underground stavěla na klišé. Publikum ji ocenilo. Před hitem Málčik mój z první Klusovy desky i z filmu Anglické jahody, zpěvák tvrdil: „Nevěřím Obamovi ani Putinovi" a „Války nemusejí být!"

Ale v nebi už jsme

Když Klus a Jeho Cílová Skupina odehráli song Do nebe (měla bouřlivé ovace), pravil pln nemístného optimismu: „Věřte, v nebi už dávno jsme!"

Dobře vyšel song Noe z posledního alba Proměnamě. V mezích euforie publika se dařilo u mikrofonu Janu Jelenovi. „Je lepší než ty, Tomáši," křikl mužský hlas v sále. Klus, který do té doby lidi chválil, „měl zkažený večer". Zase divadýlko. Ale byla komedie i to, jak se rozdával, když skočil z pódia a chodil při zpívání mezi fanynkami. Či to myslel upřímně jako před lety socdem politik Standa Gross?

Moc vás miluju

Fanynky tály, když Klus po každé třetí písni (od půlky show) publiku tvrdil, jak moc ho miluje. To už bylo k nevydržení. Zato díkybohu za svěží nadhled některých jeho písní. V novince z finále show zpíval: „Nevěřím, že Bůh není, cítím se sám jeho součástí…" (píseň Tamaře?) Jen ji pak zas „kazil" vyznáními.

„Užila jsem si ho," řekla Marie z Ústí. „I když Vojtíšek Dyk nedávno na zimním stadionu byl jiný kafe. Ale asi není dobře je srovnávat," řekla. A Jitka Zacharová tvrdila: „Atmosféra dobrá bez tlačenice, dobrý vzduch v sále. Tomáše miluju. Ale poslední CD Proměnamě mi moc nesedí. Změnil styl písní na duchovno, předchozí tři alba jsou lepší. Ale některé hity jako Proměnamě, Noe a Nebudu Vám lhát jsou opět velmi povedené.

Byla rozvrkočená

K poslednímu postřehu z koncertu Tomáše Kluse v Ústí jsem pak přišel náhodou, „jak slepej k houslím". Na Lidickém náměstí nadšeně telefonovala žena středního věku:

„Milej byl, skvělej byl. Když šel kolem mě, dokonce mi dal pusu. Bylo to něco úžasnýho, jsem z toho celá rozvrkočená. Dokonce jsme si v sále ucvrnkla do kalhotek."