Ač euforie z humoru i hitů úspěšného alba „Tepláky" skupiny Nightwork časem vyprchala a novinky se dočkáme snad na podzim, muzikanti a baviči Vojta Dyk, František Soukup, Jakub Prachař, Jan Maxián a spol. dál zůstávají vyhlášenou koncertní atrakcí.

Přitáhnou publikum v sobotu večer do atria Magistrátu města Ústí na 1. ročník benefičního městského O stupeň většího festivalu. Pobaví ale také v sobotu 11. srpna v Panenském Týnci na Open Air Festivalu, jedné z největších hudebních letních akcí u nás, té největší v Ústeckém kraji. Za Nightwork odpovídali Jakub Prachař, František Soukup a Vojtěch Dyk.

Jsem moc vděčný

Jaké bylo hrát s kolegy z kapely hasiče v reklamě na jistého mobilního operátora?
František Soukup: Byla to moje první celo třicetivteřinová role. Musím říct, že spolupráce s hvězdami Prachař a Dyk byla ohromně inspirující, byl z nich cítit na natáčení klid, profesionalita a pohoda. Mnoho jsem se toho od nich naučil a jsem za to nesmírně vděčný.

Je to podobný humor a ironie, jako v hitech Nightwork?
František Soukup: Je to jiné, jedná se o reklamu, v té si autoři nemohou dovolit drzosti za hranice slušného chování. A navíc musí podpořit nabízený produkt, tak si myslím, že to není stejné.

V tom spotu hraje i Květa Fialová. Potkali jste se herecky až zde, či dřív ve filmu, na divadle?
Jakub Prachař: Já Květu Fialovou znám dlouho, neb je to dobrá kamarádka mé biologické matky. A odpověď je, že jsme se často potkávali u nás v Kolodějích v obývacím pokoji.

Už na podzim jste pro mobilního operátora točili „velikonoční" obdobu hitu Tepláky. Dotáhnete ji do konce, dostane se i na nové CD Nightwork jako bonus?
Jakub: Naše nová deska nebude obsahovat hit Tepláky, a to hlavně proto, že to bude nová deska, a tudíž by nebylo vhodné na ni vkládat písně, které se objevily na desce předešlé.

Vsadili jste se „před celým národem", že když fotbalisté nedají pět gólů, čeká vás trošku martyrium. Jak to teď vidíte?
Jakub: Resumé je takové, že jsme dali góly pouze čtyři. Ovšem všichni dobře víme, že poslední gól, který dal Milan Baroš, nebyl z ofsajdu. Tedy pro všechny z nás, kteří uznáváme používání videa při fotbalových zápasech, jsme gólů dali pět, a proto nic nebrání tomu, abychom koncert odehráli.

Je to nejbláznivější sázka Nightworku? Trumfne i váš pobyt v kleci v Zoo Praha?
Není. Vojta se ještě vsadil, že když letos nevyhraje Slavíka, dá na internet svá zapomenutá videa pro dospělé.

Co už můžeme prozradit o novém albu Nightwork? Jak jste se při jeho natáčení vyřádili?
František: Momentálně na něm pracujeme a vše teprve vzniká. Ve stresu, jak jinak. Nicméně vydání máme naplánováno ještě tento rok. Jaká deska bude, přibližně tušíme, máme nějakou vizi, kterou naplníme, ale v průběhu tvorby se vždy vše ještě někam stočí a nakonec z toho vyleze třeba něco trochu jiného. Jsem sám zvědav.

Už písně z nové desky uslyšíme na benefiční akci „O stupeň lepší festival", či v Panenském Týnci?

František: Ano, zahrajeme novou píseň Sexy Cool Driver a též Čekám na signál. Dál se v repertoáru objeví píseň Zoomba, která vznikla, když jsme vesele žili ve výběhu v zoo.
Teplické divadlo, kde jste nedávno hrál Bláznivého Petříčka, na vás mělo předloni smůlu: měl jste být hostem koncert Pavla Šporcla, ale nepřijel jste kvůli nemoci. Vybaví se vám místo, kde se to s Pavlem Šporclem naopak hodně povedlo?

Vojta Dyk (až do konce): Z téhle otázky vyplývá, že se to v Teplicích nepovedlo,takže to bych rád opravil…V Teplicích se to jistě povedlo… A jinak se to povedlo asi úplně všude,kde Pavel se svým tour byl… Na místě asi nezáleží…

Pocta hlasivkám

Turné se Šporclem se jmenovalo Pocta mistrům, jinde jste na něm zpíval árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém. Právě to byla a dál je vaše pocta skladateli Antonínu Dvořákovi?
Ne… Je to pocta mým hlasivkám, které to v té době vyzpívaly… Dvořáka obdivuju, ale poctu mám v sobě… nemusím o ní zpívat.

Co byste ještě rád stihl „do letošního konce světa"?
Už nechci nic stíhat. Slovo stíhat mi evokuje shon, snahu po něčem, a to je moc svazující… Spíš bych si přál, abych se něco změnilo v české společnosti… Abychom si říkali pouze pravdu a byla to pro nás ta nejvyšší hodnota..

V dětství jste hrál v divadélku Radar Kytici. Dle mého je skvěle vymyšlená, bavil vás Havlíkův swing v kombinaci s Erbenovou a Suchého klasikou? Vzal byste v ní roli i v Semaforu, uměl byste si ji představit jako film?
Kytice byla opravdu skvěle vymyšlená a musím s odstupem času říct, že Kytice v Radaru byla i skvěle inscenovaná. Jestli bych v ní vzal roli v Semaforu, to nevím, ještě mi ji nikdo nenabídl. Ale ten film bych si představit neuměl…

Po zkušenosti z natáčení CD Šporcelain, bral byste Romana Holého jako producenta nové desky Nightwork?
Ano, ale až tak za pět let…

Před rokem v ústeckém Letním kině celá show Nightwork propršela. Dal jste „Pilarku" i „Měsíček" a speciálně pro Ústí v dešti i „Ústecké reggae", song plný slunce. To byla improvizace, nebo je to song jen pro zvláštní vlhké příležitosti, a nemá tedy „na něj štěstí každé publikum"?
Teď už se místní reggae stalo vlastně součástí koncertu. Ale náplň té písně záleží vždy jen na lidech přítomných, takže je to vlastně improvizace…