Opravdu za Velkou zdí točila valmezská rocková skupina své minulé album Made in China. Pestrou novinku Třínohý pes kapela okolo zpěváka a textaře Petra Fialy živě představí zítra na Ústeckém majálesu 2017 v Letním kině, které bude plné hvězd jako Mig 21, Wohnout, PSH či UDG.

Nové album Mňága & Žďorp nahrála opět doma s hostujícími zpěvačkami Nikolou Muchou a Terezou Černochovou. „Chtěl jsem udělat desku, která bude znít živelně a čistě," říká Petr Fiala, lídr, zpěvák a textař Mňágy a Žďorp.

Kdyby Mňága sestavovala výběr hitů, které písničky z nové desky na něj dáte?
Znali se sotva hodinu, Boží mlýny, klidně i V cíli co já vím? Ale my jsme teď jiná kapela, než jsme byli dřív, zníme trošku jinak. S novým bubeníkem Marcelem Gabrielem to chytlo šmrnc, tak uvidíme, co z toho bude.

Váš předešlý bubeník musel z kapely odejít, je to tak?
Odejít musel, to jsem se vůbec nesmál. Ale je to pryč a už se zase směju. Ale samozřejmě je to vždycky remíza, je to oboustranné. Neměl jsem dopustit, co se stalo a možná by nám bylo líp oběma daleko dřív. Byla to lekce pro nás pro všechny a kapela teď dost ožila, je víc legrace. Nováček Marcel Gabriel se výrazně podepsal na zvuku nové desky stejně, jako Milan Cimfe ze studia Sono. Dobře se nám s ním točilo.

První Studentský majáles ústecké univerzity.
Majáles UJEP láká na průvod i svatby

V čem pro vás byl rozchod s bubeníkem poučením?
V tom, abych už nikdy nedělal to, co dělat nechci. Abych nebyl v jedné místnosti s někým, s kým být nechci. Postavit se za sebe a vyřešit to dobře, i když nevím, co bude dál. Protože spousta vztahů osobních i pracovních se nemění jen ze strachu, že to co přijde, by bylo možná ještě horší.

Bylo těžké najít nového člena?
Nebylo, tady funguje přímá úměra: čím víc se toho bojíš, tím dřív to pak vyřešíš. Stačilo se pozeptat a zapátrat i ve vlastní hlavě a celkem rychle jsme měli náhradu ne adekvátní, ale daleko lepší.

Život je čekání na refrén… a on nepřichází? Je to stížnost z vaší nové písničky V cíli?
To není stížnost, ale příjemné čekání na příjemný refrén. To je konstatování, že někdy to tak prostě je. Netřeba kvůli tomu hned skákat z mostu či pod vlak.

Co vás naposledy rozesmálo?
Mě furt něco rozesmívá. Moje děti, kapela, pořád se dějou nějaké ptákoviny. Stačí se jen dívat okolo.

Zpěvačka Nikola Mucha si na novém CD pěkně zakřičela, hlavně v písni Znali se jenom hodinu. A překřičela všechny. Nebyli jste z toho trošku smutní? Že si na vás ženská otevřela ústa ve studiu?
Já myslím, že to tak přesně mělo být, že to tam sedí. Milan Cimfe to tak sestříhal z toho, co ve studiu nakřičela, dost se to k tomu hodí.

Jak důležitý pro vás byl právě Milan Cimfe ze Studia Sono?
Je to poprvé, co s ním točíme a co nám na CD hraje. Všichni ho doporučovali, nakonec i Márdi z Vypsané fiXy. My dřív nešli do Sona, protože se nám zdálo zbytečně luxusní pro náš pankový projev. Ale pak jsme zjistili, že ve studiích, kde jsme být chtěli, už jsme byli a chtěli jsme změnu. Měl jsem touhu udělat desku, která bude znít živelně a čistě, takže když se začaly vrbit písničky, ve kterých jsem řval jak tur, Milan se ukázal jako ideální kumpán. Padli jsme si do noty, dělali do večera do osmi, pak si dali večeři a nějaký pivo a vrátili se k práci. To už jsme nebyli tak zodpovědní a dělali i do dvou do noci…

Když slyším v nové písničce Odpolední „Ježíš se nemůže vrátit, to by ho museli přitlouct na bumerang", připadá mi to jako dobrý odposlechnutý vtip. Je to tak?
No to se povedlo mému synovi Šimonovi, který odcházel ode mě, vykecávali jsme se a on mezi dveřmi říká: Víš, proč se nemůže Ježíš vrátit? Já na to, že nevím, a on mi řekl tohle. No a já to vpašoval do toho textu, protože mi to přišlo vtipný, že se může vrátit člověku v životě všechno kromě toho Ježíše. Tedy že se ti ty nedořešený věci stejně jednou vrátí. Nemusí se jen vymstít, může se to vrátit i v dobrým.

Mini čarodějnice v Doběticích.
FOTO: Mini čarodějnice v Doběticích byly jako každý rok první

A jak si můžeme vysvětlit, že už s vámi nějaký čas nezpívá vaše manželka?
Nezpívá, protože jsme se před dvěma roky rozvedli. Na jaře 2015 jsem odešel z domu, bydlím sám a děti máme ve střídavé péči. Máme docela slušný vztah, děti si měníme, tak jak se domluvíme, neděláme si naschvály. Je to fajn na tu hrůzu, jaká by to mohla být.

Rozešli jste se i v kapele, už nedělá Mňáze manažerku?
V kapele jsme se s ní nerozešli a to je taky jeden z drobných důkazů toho, že to dál rozumně funguje. Manažerku nám dělá dobře a tak nemám potřebu do toho vrtat. A ani nedělám, co nechci, takže je to fajn.

Když zpíváte „Nezapomeň, od země trochu to zebe", je to něco jako „Hlídej se, holka, mám jenom tebe?"
Ne ne, je to něco jako že když na tý zemi ležíš, tak je tam kosa, než se zvedneš. Spíš se tím myslí dno nebo tak něco. Když jsi sám, někde, tak to může být trošku nekonformní. Někdy se probudíš nad ránem na zemi a hledáš volný spacák.

Když zpíváš o božích mlýnech, věříš na ně?
Já věřím na to, že když hodíš někam do vesmíru kámen, tak že se pak něco stane, něco se vrátí. Když budou lidi hodní a ty taky, tak máš větší naději, že budeš mít lepší život, než když se budeš chovat jako prase. Když někdo bude krást, lhát a podvádět, všechno se mu vrátí.

Dračí lodě v Ústí nad Labem
Oblíbený závod dračích lodí vznikl z hecu. Jede se už podeváté

ÚSTECKÝ MAJÁLES 2017 Sobota 29. dubna, Letní kino v Ústí:
11.00 – 11.40 Sebastian
12.05 – 12.45 Pavel Callta
13.10 – 13.55 05 a Radeček
14.25 – 15.15 Wohnout
15.30 – 16.20 PSH
16.50 – 17.40 Ben Cristovao
18.10 – 19.00 UDG
19.30 – 20.20 Mňága a Žďorp
20.55 – 21.55 Mig 21
Moderují Johan Mádr a Ondřej Havel
Afterparty Music Club Doma:
22.15 Sabina Křováková a band
23.15 Jakub Děkan