Největší úspěch u publika mělo ve finále 51. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Porta folk rockové teenagerské trio Vodníci. Kapela, jejíž členové pocházejí z Mohelnice, je ovšem na vítězství zvyklá. Čtyřikrát v řadě vyhrála festival Brána, folkovou a trampskou soutěž pro děti do 18 let.

NAŠLI SE V KROUŽKU

„V muzice dáváme přednost vlastní hudbě. Baví nás to, užíváme si to," shoduje se Vítek Štaigl a Radomír Radek Kolář. Mladíky doplňuje 17letá zpěvačka a baskytaristka Kristýna „Kika" Rozsívalová.

Vodníci vznikli v roce 2009 na Základní škole Vodní v Mohelnici. Dali se dohromady na kytarovém kroužku.

Brná oslavila 960. výročí první písemné zmínky o své obci a připomněla Karla Maye
FOTO: V čele průvodu kráčel Vinnetou. Slavily se narozeniny Karla Maye

Písničky moc nepřebírají, ale třeba hudbou Beatles nepohrdnou. „Festivaly a nejrůznější soutěže jsou to, co nás právě teď nakopává. Jsou naší motivací," podotýká baskytaristka s úsměvem, který jí kromě prestižního ocenění Divácká Porta vyhrál klobouk a kytici pro Miss Porta 2017.

KRISTÝNA ZATÍM KLUKA NEMÁ

Klasické partnerské vztahy v kapele nejsou a prý ani nebudou. Ti tři spolu jen kamarádí. Ani Kristýna zatím kluka nemá. Jak říká, raději se věnuje hudbě. Pohledná dívka studuje Slovanské gymnázium v Olomouci. S Vítkem, který v kapele hraje na kytaru a zpívá, chodí do stejné třídy.

„Je to výběrová škola, zatím se mi to daří uhrát na jedničky," prozrazuje úspěšná hudebnice.

Pořádnou nahrávku, za kterou by si mohli stát a rozdávat či prodávat ji fanouškům, zatím Vodníci nevlastní. „Máme nahraných jen pár písniček, abychom si za pár let pamatovali, jak jsme kdysi zněli. Ale už toto léto chceme točit na cédéčko pár nových autorských písniček, kterými se rádi pochlubíme," těší se Vodníci.

51. ročník Festivalu Porta.
FOTO: Legenda na Portě křtila knihu Fešáci 50 let i trojalbum hitů