Kašpárek, hudební skupina pro děti i dospělé, má teď napilno. Chystá se na festival Kefír, kde to ale naštěstí nebude jen na něm.

„Kefír si nenechají ujít Iva Bittová, Jiří Schmitzer, TataBojs. První oficiální ročník zážitkového rodinného bejbypankového festivalu pobaví v sobotu 6. září od 10.00 v Třebovli. Zazpívá tu i James Harries, Brit žijící v ČR, či Monika Načeva a Michal Pavlíček," prozradila Deníku Alice Titzová z 2media.cz.

Mňága i Francouzi

Na hlavní „Magnet stejdž" pod střechou obřího pruhovaného šapitó vystoupí The Inspector Cluzo (Francie) nebo Mňága a Žďorp. V modrém nafukovacím stanu Malé scény to rozjedou Poletíme? Krásné nové stroje, Už jsme doma, Jananas a Megaphone.

„Svého druhu zde ojedinělý festival nabídne hudbu i divadlo, filmy, výstavy, sportovní aktivity, gastronomické zážitky, tvořivé dílny a množství unikátních atrakcí vytvořených jen pro Kefír," slibuje Zdeňka Selingerová, dobrá kamarádka Kašpárka.

V rozhovoru pak odpovídal Michal Opočenský, nejlepší kamarád Kašpárka v rohlíku. Kapely, v níž hraje a zpívá s velkou radostí zhruba patnáct muzikantů. Tu tam i víc.

Kdo je v současnosti v Kašpárkovi mediálně nejznámější?
Asi Dušan Neuwerth, producent TataBojs i Ille. Ten ale na koncertech není vidět, protože sedí ve stánku u zvukaře a zvučí celý koncert. Je s námi i Olga Königová, zpěvačka skupiny Ille. Hraje s námi často, je v partičce, která se už trochu ustálila. Máme i menší verzi náklaďák, ta hraje i pro školky, třeba jsme byli v MŠ v Klánovicích. No ono je to pro ně poměrně drahý, je tam malý prostor, vejde se nás tam jen deset. Ale Olga jezdí i na tyhle varianty.

Olga hrála v Ústí už v červnu na benefičním Útulek festu…
(smích) Do Městských sadů v Ústí vlítla, pobíhala tam ze strany na stranu: „Tady jsem začínala, tady to znám!" Jezdí s námi i Tomáš Neuwerth, bratr Dušana. Pak jezdí samozřejmě náš kostkovaný Kašpárek v rohlíku, Pavel Kružík; náš kovaný Kolíňák je stále stejný. Nechybějí ani lidi z Jihočeského divadla…

Řekněte, co je v poslední době okolo Kašpárka nového?
Nového je hrozně moc, loni jsme to rozjeli ve velkým. Začalo to křtem naší „Postřelené knihy". Křtili jsme ji s nakladatelstvím Argo a Kosmas si ji pak „vytáhl" na Knižní čtvrtek. Začalo to festivalem Kefír, který se před třemi roky nepovedlo dát dohromady. Loni byl nultý ročník a letos je tedy 6. září ve středočeské vesničce Třebovle 1. Kefír.
Kašpárek si loni koupil náklaďák, začali jsme jezdit po festivalech jako promo na Kefír. Skvěle se povedl, i když to bylo to asi nejtěžší, co kdy Kašpárek udělal. Přišlo pět tisíc lidí, tedy o dva tisíce diváků víc, než jsme čekali.

Uslyšíme na Kefíru a pak i v libereckém OC Forum vaše úplně nové písničky?
Na Kefíru teď v sobotu představíme z nové desky, kterou vydáme koncem roku, zhruba čtyři písničky. Budou už součástí naší nové show, ale oficiální křest nového alba se odehraje až v prosinci v pražské Lucerně.

Můžeme říci její název?
Ještě ne. Ale máme na ní spoustu písniček, posílají nám je nejen naši muzikanti, ale dodáváme je i my, kancelářský krysy. Další posílají i spřízněné kapely plus lidi, kteří jsou na nás napojení přes Facebook.
Tak je z čeho volit, je třeba z té hory vybrat dvanáct kousků. Podle toho pak možná vznikne i název alba.

A jeho obal?
Bude bezvadnej, ale to je tak všechno, co řeknu. No vlastně ještě dodám, že zas bude tradičně v kašpárkovském duchu. Uvidíte (smích).

Čůrej, Vláček, Želva

Které jsou vaše největší hity?
Rozhodně jsou to pecky, které lidi mají úplně nejradši. Zní na všech našich koncertech. Tedy Vláček, to je Mardiho písnička, rozhodně Čůrej, Želva… A když si lidi řeknou o jiné, jsme schopní je zahrát, jsme flexibilní. Třeba na náklaďáku se nehrajou všechny písničky. Ale když přišlo děcko a vybralo si písničku, tak ta parta, ač ji na náklaďáku nikdy nehrála, si chytla akordy a zahrála to, protože to má naposlouchané. A jsou to zdatní muzikanti.

Jaké bylo léto Kašpárkovo?
Trošku jsme odpočívali, nejaktuálnější byl pro nás červen, dětské dny, konec školního roku, začátek prázdnin. Měli jsme třeba i čtyři akce za víkend a každý víkend. Před létem jsme byli už trošičku znaveni, i když i během léta jsme hráli. Třeba na festivalu Rock for People, který pořádá agentura Ameba, jsme si to vyprosili. Totiž Ameba, ta s námi pořádá Kefír, takže na festivalu Rock for People jsme si na něj dělali promo.

Kašpárkova ježatá móda. Má ji na koncertech vedle CD a trik.

Prozradíte teď také něco o vašich Zpívačkách?
Loni jsme vstoupili do jednání s Českou televizí, se kterou jsme se nakonec úplně nedohodli, ale teď to vypadá, že se domluvíme. Je to formát Zpívánek, ale trošku jinak. Uděláme třeba písničku Ten chlumecký zámek, pak si pozveme kapelu, která buď s námi hraje, nebo jednoho jejího člena, a oni to přehrají v tom stylu, který ta kapela hraje. Třeba vesnické blues, metal, reggae… Máme jeden díl , který je k vidění na našich stránkách , točili jsme to s Dobré ráno blues bandem. Točili jsme to jinde než v ČT, a dopadlo to velmi dobře, i když na tom jsou ještě mouchy… Takže i v televizi bychom se mohli v budoucnosti ukázat.

Blbiny principála

Jak si stačíte autorsky?
Ažaž. Asi teď navážu na to, co už jsem říkal o nové desce. Materiálu máme dost ze starých desek, které se na ta alba nedostaly, ale celkem je okolo nás nebo s námi víc než třicet čtyři muzikantů. Když každý pošle jen jednu písničku, máme jich pětatřicet. A ty ostatní blbiny necháme na principálovi Davidu Dvořákovi; má to správně postavený na hlavu, skvělých nápadů je v jeho hlavě dost a dost.

A co Blanka Šrůmová, bývalá zpěvačka Tiché dohody, která s vámi na první desce zpívala?
Jak se kašpárkovský projekt vyvíjí, někdo přichází a jiný zase odchází. Jediný problém je ježdění s námi, jak je toho někdy hodně, tak toho už Blanka měla nad hlavu. Zároveň rozjela svůj nový projekt, kterému se chtěla věnovat víc… Ale může se stát, že se na nové desce najde písnička, kterou s námi nazpívá a budeme spolu zase jezdit.

Stalo se vám, že někdo protestoval proti nějaké vaší písničce? Proti které a proč?
Třeba proti Čůrej. My máme na Facebooku spoustu příznivců a taky si lidi nechají posílat maily. Takže se nám asi dva lidi měsíčně odhlásí ale šest set přihlásí. Jsou třeba reakce od učitelky hudební výchovy, co prý si to dovolujeme, takhle kazit děti a mládež, že jsme nechutní. Ale my je kazíme tak rádi.

Jste dost vizuální kapela, uvažujete také o nahrávce na DVD?
Jedno už je natočené z Lucerny 2012, ale zatím někde leží… Možná až to jednou bude archivní záležitost… Teď je pro nás prioritou nové CD.

Děti i rodiče jsou z vás nadšené, jak moc si to užíváte vy sami?
Teď jsme se sešli v ideální partičce, hrajeme pro zábavu pro všechny… Dlouho se známe s Davidem Dvořákem, principálem i vymejšlečem Kašpárka… Je image maker a už na koncerty nejezdí, ale vymyslel Kašpárka pro Jihočeské divadlo České Budějovice. Tam všechno vzniklo.
Pro nás všechny je Kašpárek zábava, užíváme si ho. Už jsme všichni dorostli do věku, kdy máme alespoň dvě děti i víc, takže to děláme i pro naše děcka. Jak říkám, „Maxim Turbulenc se poslouchat nedá." Takže jsem rád, že můžu svým dětem nabídnout něco pozitivnějšího.

Odhadnete, kolik má Kašpárek v rohlíku celkem vlastních dětí?
Minimálně sedmdesát.