S hercem Radkem Zimou se známe drahně let. Jsme ze stejného sídliště, i proto to tykání v rozhovoru.

Kdy jsi zažil své první open air představení?
Jako divák v Krumlově na otáčivém jevišti…

PĚKNÝ SHAKESPEARE

A tvůj první open air herce?
Shakespearovské slavnosti na Pražském hradě, Večer tříkrálový rok 2007 a v Romeovi a Julii tři roky po sobě v Praze, Brně i v Bratislavě. Ale jinak jsem si open air užil poslední čtyři roky, kdy jsme celé léto v Čechách a na Slovensku hráli Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, hru s židovskou tematikou. Měl jsem roli toho největšího hajzla, esesáka. Hráli jsme ve vlaku, diváci seděli na perónu, sloužil jako hlediště. Jevištěm byl vlak, dobytčák, ve kterém Židy transportovali z Terezína do Osvětimi. Před pár lety jsme to hráli i v Ústí na Západním nádraží. Tak jsme vlakem cestovali Evropou…

To muselo být silné…
Velmi. Někteří mí přátelé, kteří viděli spoustu divadelních představení, na Vlak Lustig a Modlitbu vzpomínají jako na jeden z nejsilnějších divadelních zážitků. Bylo to hodně dané autenticitou vlaku. V Praze jsme hráli na nádraží Praha-Bubny, odkud vozili Židy do Terezína a dál na východ.

Aby bylo veseleji, uměl by sis představit jako open air vražednický muzikál Chicago, kde jsi také hrál?
Určitě. Jednou jsem v Americe v pořadu „Good Morning, Ameriko" viděl letní taneční ukázky z Chicaga. Ale chtělo by to hrát večer, aby fungovala atmosféra tmy a světel.

Jaké pro tebe bude open air představení Noc na Karlštejně? Jistě novinka, když jsi ji hrál jen v ústeckém divadle, a to roli císaře Karla IV.
Ano, bude to novinka. Jak mi režisér Martin Novotný říkal, má tam nejedno překvapení, která se můžou uskutečnit opravdu jen venku. Těším se na to.

Jasně, ale bude to i těžké?
Bude to těžké umluvit, to je vždy problém. Akustika venku je jiná než v divadle.

Navíc tam skoro nezpíváš…
Zpívám tam jen maličko, pan režisér mi přidal popěvek „Lásko má já stůňu". Jinak je to nepěvecká role.

NEJSEM TRÉMISTA

Bude to pro tebe adrenalin?
Ne, já nejsem herec-trémista. Pro mě to bude spíš příjemné zpestření.

V roli Karla IV. pomalu končíš. Rýsuje se v Ústí už něco nového?
Rýsovalo ve hře Limonádový Joe, který se teď zkouší, jen nakonec bohužel beze mě. Ale pořád mám jeden titul v záloze, slíbený ještě z doby, kdy jsme dělali My Fair Lady. Pořád do té role dospívám, není problém, že by mi utekla. Takže klidně další nebo přespříští sezonu.

A zlehka další novinky okolo Radka Zimy?
Téměř jsem ukončil svoje působení v Divadle pod Palmovkou, kde budu hrát od nové sezony už pouze Edith a Marlene o životě Edith Piaf a přesunul jsem se do Divadla Kalich, kde mám představení Začínáme končit s Bárou Hrzánovou a Radkem Holubem v hlavní roli. A s Bárou tam hraju ještě inscenaci Každý den šťastný den, kde alternuju se Zbyškem Kalinou. To mělo premiéru 21. března, kdy měl svátek Radek. Takže jsme to s Radkem Holubem pěkně oslavili.

Jak prožíváš ten příjemný poprask okolo oslav 700 let Karla IV.?
Je to hodně příjemný. Myslel jsme si že o Karlovi všechno vím, ale teď jsem o něm sledoval další dokument a zjistil jsem, že o něm spoustu věcí nevím. A zajímavých věcí. Člověk zná ty události, kdy už byl král a císař, ale ty události z mládí tak známé nejsou a jsou nesmírně zajímavý. Je zvláštní, jak tehdy lidi žili úplně jinak. Kdy už bojoval, kdy se stal králem a císařem, kdy měl první děti. Dnes to máme všichni posunutý, a dnes, kdy oni umírali, my začínáme plodit.

SILVESTR BYL!

Je něco, na co z ústecké Noci na Karlštejně jen tak nezapomeneš?
Nezapomenu na obě silvestrovská představení, protože se nesly v komickém a já mám rád, když se to nese v duchu humoru pro lidi i když to tam patří. Takže jsem pyšný, že jsem si předělal monolog Karla IV., který hovoří o zemi české a já v tu chvíli hovořil podobnými slovy o ústeckém divadle. Pobavilo to publikum, orchestr i kolegy, což mě hodně potěšilo.

Jaké byly císařovny? Měl jsi dvě…
Měl jsem celkem tři, protože v jednu chvíli nemohla Tereza Mátlová ani Petra Peterová, takže v jednu chvíli zaskakovala kolegyně, která tu roli hrála v Olomouci. Každá byla jiná a byl bych sám proti sobě, neříct nic jiného, že všechny byly jedinečné.

Jaké to vlastně bylo, hrát v Ústí císaře Karla IV.?
Velká výzva, byl jsem nejmladší Karel IV. v Česku v tomto muzikálu. Přede mnou už ho hráli mnozí, něco podobného jsem zažil také u Higginse v My Fair Lady. Tu roli přede mnou hrála řada herců včetně oscarových. I díky režisérovi Martinovi Novotnému jsme se s tím popasovali.