Ani hodinové jednání ústeckých radních s ředitelem Činoherního studia Vladimírem Čepkem neotevře jeviště ústecké činoherní scény. Radní tvrdí, že vedení divadla nic nebrání požádat o městské granty a začít hrát. Podle divadelníků ale spor není nijak vyřešený.

„Situace se vůbec nezměnila. Město stále trvá na tom, abychom se přihlásili do grantů," řekl po jednání Vladimír Čepek.

Ústečtí radní na konci ledna rozhodli, že 12 milionů korun na činohru v rozpočtu města nejsou peníze pro Činoherní studio, ale na činoherní granty, o něž je nutné žádat. Činoherák o několik dní později přerušil činnost.

Rozpory

To ale radní považují za nepřiměřenou formu nátlaku. „Divadlo nehraje a přichází o výnosy ze vstupného, zatímco veškeré náklady trvají," uvedla mluvčí města Romana Macová.

Radní se také rozhodli, že Činohernímu studiu posunou splátky nájmu za budovu divadla na konec března. Tím podle nich odpadá hlavní argument divadelníků, proč nemohou žádat o kulturní grant. Žadatel totiž městu nic nesmí dlužit a Činoherní studio by nemělo v době rozhodování o grantech zaplacené nájemné.

Divadelníci ale tvrdí, že o granty žádat nemohou. „Vypsání výběrového řízení v průběhu divadelní sezony a zároveň v průběhu účetního roku na ten daný rok je nesmyslné. Granty, které fungují v jiných městech, jsou vypisovány až s ročním předstihem," uvedli v prohlášení na internetových stránkách.

Navíc částka, která je v grantu na studiovou scénu, tedy 8 milionů korun, podle nich nezajistí fungování divadla.

Rozhodnou zastupitelé

O tom, jak kauza dopadne, nakonec nejspíše rozhodnou zastupitelé. Občanští demokraté sice chtějí předčasné jednání, a primátora o něj požádali, ale řádné jednání bude až 3. března. Romana Macová uvedla, že na něm budou zastupitelé rozhodovat i o grantech. O jejich přidělení totiž nemohou rozhodnout radní.

Někteří komunální politici tlačí na vedení města, aby jednalo. Opoziční ODS zašla tak daleko, že požaduje odvolání městského radního Jana Eichlera, který je zároveň předsedou správní rady Činoherního studia. „Zástupce města, který namísto vytváření atmosféry spolupráce mezi zakladatelem a jím založenou o.p.s. spoluvytváří divadlu takové pasti, nemá ve správní radě co dělat," prohlásil předseda ústecké ODS Radim Holeček.

Radní Eichler obvinění odmítl. „Pochybení rozhodně nebylo u mě, to je třeba hledat u vedení divadla a bývalé správní rady. Respektuji ale právo opozice, aby takový krok požadovala," řekl ČTK.

Od radních se ale odvrací i strany, jejichž členové s nimi v minulosti hlasovali. Komunisté nelibost dali najevo před několika dny, nyní se připojili i členové TOP 09. „Je velká škoda, že rada města místo dlouhodobého partnerství přistoupila svými neuváženě a nekoncepčně vypsanými granty de facto k destrukci více jak 40 let fungující a v ČR velmi uznávané divadelní scény," uvedl člen krajského předsednictva strany Radim Bzura.

Podpora divadelníkům přichází i z jiných měst. Ve středu v Litoměřicích plánují akci Bijte na poplach. Do Ústí se chystá ministr kultury, ale termín návštěvy ještě nemá určený.