Slavnostní vernisáží v pondělí 1. června od 17.30 začne neobyčejná výstava „Khatar san?" v prostoru veřejného sálu a galerie Hraničář v Ústí. Výstava, která je výstupem sociálně aplikovaného výzkumu Paměť romských dělníků, se představí v Česku popáté. Expozici již viděli návštěvníci v Ostravě, Brně, Praze a Mladé Boleslavi a zatím měla velký úspěch.

Prázdná místa v dějinách

Podtitul výstavy s názvem Jak slovenští Romové přišli do českých zemí za prací a co se dělo potom, poodhaluje, o čem výstava pojednává skrze příběhy pamětníků a pamětnic, představuje migraci Romů za prací a to především v 50. a 60. letech 20. století, tedy v poválečném období.

Právě válka a změna režimu byly nejčastěji hlavními důvody jejich stěhování. Svým tématem a pojetím jsou projekt i výstava zcela ojedinělé, což potvrzuje i autorka projektu Kateřina Sidiropulu Janků:

„Zaplňujeme prázdná místa v dějinách poválečné historie českých zemí. Příběhy našich pamětníků ukazují, že slovenští Romové jsou, stejně jako všichni Středoevropané, výkladní skříní velkých dějin, dramatických válečných a poválečných událostí.

Jako velká část dnešních seniorů i oni se obávají o budoucnost světa a životní vyhlídky svých nejbližších."

Unikátnost výstavy tkví nejen v samotném tématu, ale také ve formě.

„V předešlých městech měla výstava podobu stylizovaného romského bytu. Samotná podoba expozice se v Ústí dočká obměny, její myšlenka však zůstává pokusit se skrze ni zbourat předsudky majority a dát lidem možnost zamyslet se nad těmi Romy, kteří sem do českých zemí přišli pracovat," uvádí Lucie Skalníková, členka řešitelského týmu.

Audiovizuální prvky

Audiovizuálně pojatá výstava nabídne návštěvníkovi možnost přiblížit se životu ostravských a brněnských romských pamětníků skutečně zblízka. Návštěvníci dostanou možnost usednout v atriu veřejného sálu Hraničář a zaposlouchat se či začíst do příběhů, které se započaly psát dávno v minulém století.

Pamětníci skrze výstavu přiblíží život na Slovensku, důvody migrace i pohled na to, jak vidí budoucnost svou i celého romského etnika, a jak s tím vším souvisí hlavní téma výstavy práce.

První možnost přesvědčit se o jedinečnosti výstavy budou mít návštěvníci již 1. června v rámci vernisáže.

Výstava je otevřena denně od 15.00 do 18.00 ve všední dny, o víkendech bude otevírací doba s ohledem na další program Hraničáře pozměněna. Vstup na výstavu je zdarma. Ke zhlédnutí bude v Hraničáři do 31. července, poté se již podruhé představí v Ostravě.

Výstava proběhne pod záštitou Karla Kariky, místostarosty ústeckého centrálního městského obvodu, pod který patří i ústecká čtvrť Předlice s množstvím Romů.

Projekt Paměť romských dělníků, jehož je výstava hlavním vyústěním pro veřejnost, realizuje Katedra sociologie FSS MU s partnery v rámci programu NAKI, financovaného Ministerstvem kultury České republiky.