„Vystoupí zde slovenští umělci Eva Šušková (zpěv) a Ivan Šiller (klavír). V jejich podání nás čeká Beethovenova píseň Der Wachtelschlag, Bagately op. 126 stejného autora i skladba Fragile; tu zkomponoval Daniel Matej na motivy Preludia e moll Fryderyka Chopina," uvedla Lenka Přibylová, dramaturgyně koncertních sezon na zámku ve Velkém Březně mezi Ústím a Děčínem.

Musorgskij i Bartók

Dále je na programu Musorgského písňový cyklus Dětská světnička a po přestávce písňový cyklus Bély Bartóka Falun či dvě skladby Charlese Edwarda Ivese.

Eva Šušková vystudovala zpěv na Církevní konzervatoři a na VŠMU v Bratislavě, kde je nyní posluchačkou doktorandského studia ve třídě Petera Mikuláše. Má řadu cen z prestižních interpretačních soutěží, příkladně v roce 2006 se stala vítězkou soutěže „Iuventus Canti". V poslední době se intenzivně věnuje koncertnímu a komornímu zpěvu. Spolupracovala se Slovenskou filharmonií, Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu v Bratislavě, Janáčkovou filharmonií v Ostravě a jinými tělesy. CD nahrála pro společnosti Dynamic, Hudební fond, Diskant i pro Slovenský rozhlas. Absolvovala desítky vystoupení po celé Evropě a v USA.

Klavírista i dirigent

Ivan Šiller je koncertní klavírista i dirigent. V r. 2004 ukončil jako jeden z nejlepších absolventů studium Královské konzervatoře v Gentu (Belgie), v r. 2009 absolvoval doktorské studium na VŠMU v Bratislavě. „Stal se stipendistou Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt, Tanglewood Music Center v USA a Banff Centre for the Arts (Kanada). Intenzivně se věnuje interpretaci soudobé hudby. Krom sólových recitálů pravidelně koncertuje s komorními partnery a spolupracuje s různými soubory a orchestry na Slovensku, v dalších evropských státech a v USA," dodala dramaturgyně.

Další koncert na zámku má ve středu 13. března Bendův komorní orchestr z Ústí.