Hlavní výstavou tu v Galerii Emila Filly bude projekt, který se snaží postihnout fenomén kutilství v rámci současného českého umění.

Od podlahy

„Pořádán je v rámci studijního předmětu Kurátorský workshop studenty prvního ročníku navazujícího magisterského oboru Kurátorská studia Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a jmenuje se Od podlahy," uvedl Tomáš Petermann, mluvčí Fillovky .

Sedmnáct participujících umělců včetně Jiřího Černického, Michaely Spružinové a deseti kurátorů. To vše má výstava „Od podlahy", která začíná ve Fillovce ve středu od 18.00.

„V dnešním slovníku lze nalézt moderní označení pro kutilství v podobě DIY ,,do it yourself" tedy „udělej si sám". Příznačnou kutilskou estetiku a metodu práce si vědomě i podvědomě začali přisvojovat umělci a přidali k ní osobní příběh, postoj či do ní promítli reflexi doby. Výsledná díla se mohou vyznačovat absurdním nádechem, ironickým motivem či nadsázkou. Výstava Od podlahy se fenomén kutilství snaží postihnout v současném českém umění, hlavně na ústecké umělecké scéně. Umělci již nenesou břímě totality a nedostatkového zboží, které by museli nahrazovat dostupným materiálem. Otázkou tedy je, proč je tato vizualita a způsob práce na bázi kutilství stále aktuální," uvádějí kurátoři nové expozice.

Vizuální vyprávění

Galerie Pro design otevře vizuální vyprávění Irvandi Syafruddina o každodenních předmětech, které ho obklopují s názvem A5x25 Ein Visualwanderer.

Malá galerie zahájí výstavu Jana Krtičky, Jana Proška a Alexandriny YordanovéNos, Move Gallery před budovou Armaturky představí projekt Gabriely Procházky vytvářející náladu v prostoru Redulum. Inkubátor otevře mezinárodní výstavu typografických plakátů Typoplakát, všechny výstavy jsou otevřeny do 20. května 2015.

„Před vernisážemi doporučujeme navštívit NF galerii na Klíši v Resslově se zahájením výstavy Sarah Kottnaurové v 17.00," dodávají ještě.