„Později táta o natáčení vyprávěl, vzal nás se sestrou na Hrádek u Úštěku, kde film vznikl. Vyprávěl historky, viděl jsem i film. Je v něm děvče vražděno ve sklepení, to mě tehdy jako dítě zasáhlo, tak jako pohled na tátu v kroužkové košili. O obsahu filmu nevím nic. Konrád z Vechty je pražský arcibiskup. Sympatizoval s husity, dostal se do klatby, byl zbaven úřadu. Život dožíval na Hrádku čili Helfenburku, kde na Vánoce 1431 zemřel. Film podle scénáře mého otce je ale značně přibarvená historie. Konráda pronásleduje přízrak mrtvé dívky, on spáchá sebevraždu skokem z hradní věže. Tak to jistě nebylo, byla to tvůrčí licence,“ říká Fred Velínský.

ZBYLY JEN VYSTŘÍHANÉ ZÁBĚRY

Děčínskému amatérskému filmaři a písničkáři Harrymu Mitrovskému (zemřel 24. 7. 2001) a jeho kamarádům se postava Konráda líbila a rozhodli se o ní natočit film. Na Helfenburku se scházeli lidi, kteří se snažili hrad oživit. Kapitán Kid se k filmu dostal později, ale nakonec k němu psal scénář a hrál v něm.

Syn autora netuší, zda celý film kdy uvidí. Natočeného materiálu bylo tři čtvrtě hodiny, film měl 18 minut. V ústeckém muzeu uvidíme ve středu od 17 hodin ukázky z Konráda. Zbyly jen vystříhané záběry a „film o filmu“ černobílé momentky z natáčení.

„Dost mě zajímá, jestli ten film ještě někde je. Věřím, že se na promítání přijdou podívat další zájemci a třeba i lidé, kteří ví víc,“ dodal Fred Velinský.

Teplice Free Live 2017.
FOTO: Toulavá přilákala na teplické náměstí davy teenagerů