Velmi pozvolný rozjezd měla tradiční ústecká benefice Útulek Fest. Zato velká trička či skvělé buchty z Café Max zmizely rychle, i jejich zázvorová limonáda šla na odbyt.

Útulek byl pestrý, zábavný, dělaný se srdíčkem. „Nejvíc jsem si užil hrad Střekov, to prostředí, jeho atmosféru," řekl Emílio Dvořák, pořadatel. Počet návštěvníků odhadl na 250. Zda akce vydělá pro psí a kočičí útulky, se prý uvidí .

Z kapel byli zajímaví i První hoře, asi melodičtější obdoba Už jsme doma. Pěkný folk nabídla Silvie Morasten, stačila si s kytarou. „Je to tu úžasný, pěkná atmosféra, pecka. Myslím, že by se tu Útulek měl dělat každý rok. Jen už by tady mohlo být víc lidí," řekla. „Do programu jsem moc nekoukala. Za chvíli musím domů učit se na bakalářku. Krutej je život muzikantů," smála se.

Moderátorka Kytička, kráska s ústy rudými jak malina, byla s Útulkem moc spokojená. „Moc se mi líbí ten prostor a lidi a všechno. Není to tady moc přívětivé místo pro pejsky a děti, jako by byla louka. Ale ta atmosféra!," řekla.

„Jsme rádi, že ten festival vůbec je. Také se mohl konat třeba až za měsíc nebo vůbec," odhadovala. „Jsme rádi, že to klaplo na den. Jsem tu neskutečně nadšená z kapely První hoře, jsou muzikáloví, dramatičtí, hned jsem si šla koupit desku. Bavili mě Aneboafro, parádní, Skažená Skarlet, úžasní. Jo, zpívali anglicky, ale to mi nevadí. A pokud jde o češtinu, doporučuji ústeckého básníka Tomáše Tajchnera, který tu i prodává své knížky a audioknihu. Je to básník mého srdce, píše mi básničky jako SMS," jásala.

„Vnímám Útulek zleva zprava, všude to tu hraje, je to moc příjemný, nekonfliktní. Doufám, že to tak zůstane," řekl básník z Ústí. Chystá se na turné se Sašou Rašilovem.

„Těšila jsem se na Útulek na své kamarády, na The Oaks," ukázala mladá divačka na trio dvě slečny a muž. Nešla jsem sem moc kvůli kapelám, ale kvůli atmosféře. Chodím sem každý rok podpořit pejsky," prozradila. „Mrzí mě, že to není v Trmicích na louce, ale nakonec je to tady daleko hezčí," řekla osmnáctiletá Kristýna ze samého centra Ústí.

Litoměřická Skažená Skarlet roztančila a zvala také na popovodňovou divadelní benefici v neděli od 10.00 do Divadla Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Vystoupí zde více divadel, vstupné bude dobrovolné a „milionové částky vítány". Když Deník z hradu Střekova odcházel, hrála svěží punková trojka Brajgl. Punci tančili. „Nezapomeňte, že tu dražíme můj klobouk. Tady je," ukazoval ho zpěvák. Zatím je to 100, ne, už 130 Kč. Kdo dá víc?"