Kus té mystiky v ní zůstal. Využijte tedy šanci zatančit si na koncertě k jejich dvaceti letům již v pátek od 20.00 v Činoherním studiu.

Za kapelu odpovídal Radek „Radja" Hurt, bubeník a zakládající člen. S ním v ní dnes hraje Ženich (baskytara), Jiří Charypar (kytara), Baži (perkuse, zpěv), Šwára (zvukový inženýr a DJ), Cyril (trubka), Damián (kytara), Jiří Mareš (klávesy), Czasko (zpěv), Hosi (kytara), Víťa Křivanec (trubka) a Vojta Tichý (klávesy, saxofon).

VZPOMÍNÁME NA ROXY

Který váš koncert za těch 20 let lze označit za legendární?
Asi proto, že mu předcházely tři zkoušení a docela se povedl, tak asi ten v klubu Roxy v Praze v roce 2011. Ale legendární jsou v podstatě všechny, protože se musíme sletět a jsou to živé improvizace. Někdy je to odvislé od toho, kdo se tam sjede, kolik je kytar a kolik kláves a kolik hostů…

A byl i nějaký rekord, kam se vám sešlo mimořádné množství lidí?
Dřív jsme hrávali v pěti, dnes se sestava ustálila na počtu devět. A tím je to barvitější.

Je něco, čeho lituješ, že už se to nevrátí?
To ne. Chvilku to vypadalo, že už se k nám nevrátí Jirka Mareš jako zakládající člen, ale ta touha byla silnější. Orli to nevzdali a na přátelské bázi se chtějí stýkat dál. Byli tam jiní lidé, ale teď jsou zakladatelé zase zpátky. Nebo většina z nich a pět koncertů do roka je ideálních. Do Berlína je daleko… Navíc máme děti a už to celý není tak free.

Která vaše deska byla ta nej?
My vlastně žádnou nemáme. Zkoušeli jsme nějakou sestavit, ale každýmu se líbilo něco jiného.

DŮVOD JÍT UŽ DO STUDIA

A není dvacet let existence důvod jít konečně do studia?
Asi jo.

Proč máte výroční koncert v Činoheráku? Protože Maha, kde jste v Ústí hrávali, neexistuje a klub Roxy je v Praze?
To ne. Orli vznikli v Ústí a nikde asi nemáme takovou podporu jako v něm. A Činoherák? Chtěli jsme trošku reprezentativní prostředí, kam bychom mohli pozvat lidi a měli tu zázemí.

Dobrá. A proč vlastně tahle kapela existuje?
Nám všem se líbí ten styl muziky, to je důležitý. Když to vznikalo, byli jsme na ústecké univerzitě na koleji, pak se k nám přidali kluci z Prahy, byl tu Jirka Charypar, rok 2000, 2001, začali jsme hrát po klubech i v Praze a mezi náma se vytvořilo tak silný pouto a jsme už tak starý, že bychom se kvůli hloupostem rozcházeli, a radši to nějak dopinkáme. Nám je většině přes čtyřicet, dalším přes padesát a Jirkovi Charyparovi, který je známej i ze Švihadla, přes šedesát… Orli nejsou klasická kapela, spíš taková partička, která se udržela a dělá všechno pro to, aby jela dál.

TI MLADŠÍ I TY STARŠÍ…

Je tedy právě Jiří to pojítko?
Jirka Charypar? Nemyslím. Je s námi od roku 2000, ale přidal se i Sorbák, klávesák Dub Artillery, a taky už se mu z toho nechce vycouvat, přijede na každý koncert. Ti mladší i ti starší cítí, že si ta kapela vyhovuje a ví, že jediná možnost, jak se sejít, je potkat se na pódiu. Vidět se, obejmout a při tý příležitosti zahrát. Dál drží kamarádství devíti současných členů, na kterých je nabalených x lidí.

Jakou roli v této kapele hraje marjánka?
Ta hraje roli v každé kapele, která jede reggae. Ti, kteří ho dělají, na trávu nedají dopustit.

Které hity na koncertě zazní? Také nějaká novinka?
To nemůžu říct. Prostě se tam sejdeme, řekneme si, že první písnička bude od A, bude to Alenka, a tedy další originál. Ti lidi to uslyší poprvé a až přijdou podruhé, zase uslyší jiné věci. Každý náš koncert je jedinečný a nikdy se neopakující.

Na co se na koncertě těšíš?
Na to, že to nebude s chlapíkama se sluchátky a v manažerským, že to nebude fofr, že si to uděláme v našem tempíčku a přijdou lidi, kteří vědí, na co jdou. Těším se na to, že až dohrajeme první set, dáme si paňáčka a pak ještě jeden set. Že ta noc bude naše, to se často nestává. Většinou hrajeme s někým někde a je tam ještě jedna kapela… Těším se na to, že to bude taková rodinná sešlost.

REGGAE AREA A OSLAVA

A další koncerty v Ústí budou následovat. Ještě v létě určitě Reggae Area…
Jo, bude tenhle festiválek a na podzim oslavíme další Luďkovy narozeniny jako každoročně. A možná se ještě někde objevíme.