V manéži bavili klaun (Matúš Bukovčan), „trpaslík" (Achab Haidler), skoro nahý ženich (Jan Janovský), protivná Kateřina (Klára Krejsová), vousaté tanečnice i další aktéři skvělé premiéry klasiky „Zkrocení zlé ženy" v nastudování ČS.

Opravdu nepřišli

Úvodní výkop, navazující na filmovou upoutávku na Festival Kult „Atakuj Kult!", v níž honí hráči amerického fotbalu herce Jana Plouhara, provedl herec Jiří Maryško. Ale šišatým míčem trefit nikoho z ústeckého Magistrátu nemohl, ani kdyby byl tuze neopatrný. Nepřišli.

„Lepší zahájení festivalu jsem si nemohl přát. Jako organizátor Festivalu Kultu jsem rád, že festival zahájilo domácí Činoherní studio," řekl Jan Kvasnička.

„Ale Zkrocení zlé ženy, to nebyla standardní premiéra. Činoherák předvedl strhující divadelní show a narvané divadlo ji odměnilo nekonečným potleskem vestoje. Škoda že nedorazil nikdo z vedení města. Zván byl pan primátor, náměstkyně Kailová, nová členka správní rady ČS paní Mullerová i další," povzdechl si zakladatel a pořadatel Festivalu Kult, který má letos již 16. ročník.

Kdo chce řídit, měl by znát

„V situaci, kdy se město chce více podílet na řízení Činoherního studia a bez varování i předchozí diskuze vyměnilo členy správní rady za politiky, je podivné, že se nikdo z nich ani nepřijde podívat, na co město vynakládá své prostředky," diví se Jan Kvasnička.

Po sobotní 2. premiéře, či chcete-li 1. repríze Zkrocenky, jak divadlo svůj kus v režii Filipa Nuckollse láskyplně nazývá, tančil Experimentální prostor Mumie na netuctový hip hop skupiny WWW s hostujícím Pavlem Fajtem, českou bubenickou špičkou.

Rakev, křupky, buldoček i boty

Co říci k inscenaci Buržoazie, s níž přijelo v neděli do Činoheráku na Kult pražské Divadlo Na zábradlí? Ukázalo hrátky „zlaté mládeže" a dalších part, které „na to mají".

Nejprve zhýčkaní hejsci, otrávené slečinky i manželské páry čekali, až Leoš Noha umře. Ale nechtěl, a tak ho lehnout do rakve donutili. Škubal se jen chvíli… A pak konečně začala „smuteční hostina".

Číšníci včetně Leoše Nohy, vždyť proč ve hře podle filmu Luise Buňulea hledat logiku a řád?, si cpali hrstmi do úst křupky, pohoštění smetánky. Byl z toho pěkný svinčík, ani buldoček mladého páru sousty nepohrnul.

V inscenaci se jedlo a pilo kdeco včetně bot. To když číšník panstvu nabídl gumová kuřata či konzervy, ovšem bez otvíráku.

„Na takovou legraci jsem nebyl připravený," zněly po hře reakce diváků. Ovšem, Zábradlí nám navařilo zběsilou černou kávu. Dost černého humoru pro všechny.

Zábava „pro bohy"

Soubor na sebe vrcholil šílenosti, inu lidé, co na to mají (peníze), si někdy dost podivně užívají. Asi i to chtěli říci inscenátoři.

Zábavné ale bylo předfinále, kde dospělí hráli oblíbenou zábavu z plesů, při níž má každý sednout na židli, ale pořadatelé vždy jednu uberou. Při tom zněly lekce z etikety, židle mizely, zoufalství „pozůstalých" narůstalo.

A finále? Herci v kolárcích či jeptišky, to podle pohlaví, vysypali na stůl bílý prášek a za chvíli ho bylo všude plno. I mezi novinami a křupkami na zemi. Lajnička k lajničce… A děkovačka? Dáma s ústy od krve, kněz s nosem od koksu. Opravdu.

A teď už Hanuman

Festival Kult v úterý večer pokračuje v klubu Café Max koncert ústecké rockové legendy Hanuman. A více o dalším programu už najdete na facebooku či webu 16. Festivalu Kult.