Té minulý týden řekl Jan Řeřicha, náměstek primátora, že ho primátor Vít Mandík neinformoval o návrhu rozpočtu. To si ovšem primátor nenechal líbit. Řeřicha, kdoví proč, místo aby uznal, že přestřelil, všechno svedl na mou kolegyni. Prý to nikdy neřekl a „média neinformovala korektně.”

Jenže ono to „prasklo” hned na další tiskové konferenci, té, již po roce čekání primátor Mandík konečně uspořádal. Redaktorka se ohradila, ale pan Řeřicha, pamětliv rady ze Švejka, zatloukal dál.

Asi zapomněl, že jeho stesky na pana primátora slyšelo víc novinářů, a co čert nechtěl, mezi nimi i jedna redaktorka se zapnutým diktafonem. Lhát se prostě nemá, kdyby se toho pan náměstek držel, nemusel by mít z ostudy kabát.

Aby toho nebylo málo, na té samé primátorské tiskovce se rozohnil radní a lékař Pavel Dlouhý. Až ho jeho stranický předseda Arno Fišera musel uklidňovat. Plácal taky a pořádně. Vykládal totiž, že představenstvo dopravního podniku městské radě nepředložilo návrh na zdražení jízdného v MHD. Když si ovšem vezmete do ruky zápis z jednání městské rady, zjistíte, že představenstvo to radě předložilo. Ta to jen nevzala na vědomí, aby si udělala alibi. O zdražení totiž rozhoduje samo představenstvo, v němž sedí zástupci všech koaličních stran a ti změny tarifů nezpochybnili.

#nahled|https://g.denik.cz/54/02/20111203_komiks_namestek_rericha_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/54/02/20111203_komiks_namestek_rericha.jpg|Komiks na sobotu: Když se politikům od úst práší… #

Pan Dlouhý také tvrdil, že jeho strana neschválila územní plán, jelikož nedostala požadované informace. Sociální demokracie ovšem o žádné informace nepožádala při jednání rady. I to je v zápise. Z rady, v níž zasedá.

Jak jsem řekl, lhát se nemá, a když, musím to umět. Jinak platí, ševče, drž se svého kopyta. V tomto případě spíš stetoskopu.

Pánové, snad vás oba utěší, že nejste ani první a ani poslední, kdo to zkusil. Vězte ale, že novinář nebude mlčet, když odhalí účelovou lež. Od toho tu je.